Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κρήτης
Αναζήτηση  
Αρχική Σελίδα :: Υπηρεσίες Xρηστών :: Κλειστές Συλλογές (Σπάνια & Πολύτιμα) :: Κλειστές συλλογές :: Αγορές & δωρεές :: Συλλογή Δημητρίου Ε. Καλιτσουνάκη (1886 – 1982)
Κλειστές συλλογές

To 1998 η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης απέκτησε τη Βιβλιοθήκη και το Αρχείο του Δημητρίου Ε. Καλιτσουνάκη, έπειτα από την ευγενική δωρεά των παιδιών του, Ελένης και Μανόλη Καλιτσουνάκη.

«Πρόκειται για μια συλλογή μεγάλης σημασίας, όχι μόνο για τις πληροφορίες που αυτή μπορεί να μας δώσει για τη ζωή και το έργο του δημιουργού της, αλλά και για την εποχή μέσα στην οποία η συγκεκριμένη βιβλιοθήκη στήθηκε και εμπλουτίστηκε. Ως άτομο που αποτέλεσε δέκτη των ιδεών και των κοινωνικών εξελίξεων της εποχής του, η βιβλιοθήκη του Δ. Καλιτσουνάκη είναι ενδεικτική για τα ενδιαφέροντα του ίδιου και τις διαφορετικές ιδεολογικές τάσεις που εκδηλώθηκαν μέσα σε μία περίοδο κρίσιμη για τη συγκρότηση και την εξέλιξη της νεοελληνικής κοινωνίας, όπως ήταν η εποχή του μεσοπολέμου και η μεταπολεμική περίοδος. Ήδη, η πρώτη επαφή με τη συλλογή αποκάλυψε μεγάλο όγκο και ποικιλία βιβλίων, φυλλαδίων, περιοδικών και οικονομικών εκθέσεων, τα οποία αποτελούν πηγή μεγάλης αξίας για την πολιτική οικονομία, τη στατιστική, την οικονομική ιστορία, τη φιλοσοφία, την κοινωνιολογία. Αυτές οι τελευταίες κατηγορίες, με βάση τις οποίες είχε ταξινομήσει ο ίδιος τη βιβλιοθήκή του, μαρτυρούν το εύρος των επιστημονικών του ενδιαφερόντων και ταυτόχρονα την ικανότητά του να αντιλαμβάνεται τη νεωτερικότητα ιδεών και ρευμάτων που απασχολούσαν όχι μόνο την ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι ο εντοπισμός βιβλίων σχετικών με την ευρωπαϊκή ένωση, καθώς και τευχών του περιοδικού “Pan-Europa” που εκδιδόταν από τον Richard Koudenhove-Kallergi, προπαγανδιστή της ιδέας για μία ευρωπαϊκή ένωση στα 1923. Αν και η συγκεκριμένη πρόταση ήταν περιορισμένης απήχησης, η συλλογή τους από τον Καλιτσουνάκη υποδεικνύει το ενδιαφέρον του για κάθε νέα ιδέα στον ευρωπαϊκό χώρο. Και αυτή είναι μια άλλη διάσταση της βιβλιοθήκης Καλιτσουνάκη. Ο μεγάλος αριθμός των ξενόγλωσσων βιβλίων, η προέλευση, και η θεματική τους αποδεικνύουν ότι τα ενδιαφέροντά του δεν ήταν στενά ελληνοκεντρικά, αλλά εκτείνονταν σε θέματα ευρύτερου επιστημονικού και πολιτικο-κοινωνικού ενδιαφέροντος. Οι εκθέσεις του Ο.Η.Ε., οι οικονομικές αναφορές και στατιστικές, τα δημογραφικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στη συλλογή αφορούν χώρες των ΗΠΑ, της Λατινικής Αμερικής, της Ρωσίας, των  Ασιατικών χωρών και εκείνων του Τρίτου Κόσμου.   
Η βιβλιοθήκη Δ. Καλιτσουνάκη αποκτά και ένα επιπλέον ενδιαφέρον τόσο λόγω των περιοδικών του μεσοπολέμου που περιλαμβάνει, όπως η Εργασία, η Πειθαρχία, ο Συνεταιριστής, η Κομμουνιστική Επιθεώρηση, το Revue Économique Internationale, τα οποία εντοπίζονται με δυσκολία από τους ερευνητές, όσο και των εκθέσεων των τραπεζών και του Ανωτάτου Οικονομικού Συμβουλίου που επεξεργάζονταν σημαντικά οικονομικά ζητήματα της εποχής, όπως για  παράδειγμα τις συμφωνίες clearing ή ζητήματα ανάπτυξης της ελληνικής βιομηχανίας κλπ. Η συμμετοχή του σε κυβερνητικές επιτροπές και κρατικά κλιμάκια δεν εξασφαλίζει μόνο πληθώρα πηγών και στοιχείων για τους ερευνητές, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να δώσει πρόσθετες πληροφορίες για τις σχέσεις του Καλιτσουνάκη με σημαντικές προσωπικότητες της εποχής του, όπως ο Ε. Βενιζέλος, ο Α. Παπαναστασίου και για τις σχέσεις του με την Εταιρεία των Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών.  
Τέλος, ξεχωριστή ενότητα μέσα στη βιβλιοθήκη Δ. Καλιτσουνάκη αποτελούν τα βιβλία, φυλλάδια και περιοδικά που αφορούν την ιστορία της αριστερής φιλοσοφίας και ιδεολογίας από τις αρχές του αιώνα και την πορεία διαμόρφωσής τους στην ΕΣΣΔ, στο δυτικό κόσμο και στην Ελλάδα.»

Ελένη Μουζουράκη - Θοδωρής Σταματάκης, «Η Βιβλιοθήκη Δημητρίου Καλιτσουνάκη», Μνήμων, 21 (1999), σσ. 253-260 (απόσπασμα από την επεξεργασμένη μορφή της παρουσίασης της Βιβλιοθήκης Δ. Καλιτσουνάκη που πραγματοποίησε η Ελ. Μουζουράκη κατά την ευχαριστήρια εκδήλωση για τις δωρεές των αδελφών Ιωάννου και Δημητρίου Καλιτσουνάκη, την οποία οργάνωσε η η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης στις 17 Μαΐου 2000).