Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κρήτης
Αναζήτηση  
Αρχική Σελίδα :: Υπηρεσίες Xρηστών :: Κλειστές Συλλογές (Σπάνια & Πολύτιμα) :: Κλειστές συλλογές :: Αγορές & δωρεές :: Σταύρος Ν.Μουδόπουλος (1942 - )
Κλειστές συλλογές
Σταύρος Ν.Μουδόπουλος 1942-

Γεννήθηκα στα Ιωάννινα στις 14.9.1942. Πατέρας μου ήταν ο Νεοκλής Μουδόπουλος του Θωμά από την Αρίστη Ζαγορίου και μητέρα μου ήταν η Ελεονώρα Μουδοπούλου το γένος Κωνσταντίνου Σφάγγου από τη Βίτσα Ζαγορίου. Είμαι δημότης Ζαγορίου Ιωαννίνων, Τοπική Κοινότητα Αρίστης.

Μετά τη στοιχειώδη εκπαίδευση σπούδασα, ως υπότροφος της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής στο Ιεροδιδασκαλείο Βελλάς από το 1954 έως το 1962 (πτυχίο).

Στη συνέχεια φοίτησα στην Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών από το 1962 έως το 1965 (πτυχίο). Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου αυτών είχα μια κοινωνική παρουσία ως εργαζόμενος δάσκαλος, καθώς και μια πολιτική παρουσία ως μέλος της ενιαίας δημοκρατικής παράταξης «Νίκη» των φοιτητών της Παντείου. Τον Ιανουάριο του 1965 εκπροσώπησα τον Φοιτητικό Σύλλογο της Παντείου στο Εθνικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ.

Το 1965 γράφτηκα στο τρίτο έτος της Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (πτυχίο 1969). Στο διάστημα των ετών 1965 έως 1967 εκπλήρωσα την στρατιωτική μου υποχρέωση. Από το 1969 έως το 1971 ήμουν ασκούμενος Δικηγόρος και τον Σεπτέμβριο του 1971 διορίστηκα Δικηγόρος στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

Από τον Οκτώβριο του 1972 μέχρι τον Ιούλιο του 1979 σπούδασα στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Χαϊδελβέργης στην οποία υπέβαλα τη Διδακτορική μου διατριβή με θέμα «Η συνδικαλιστική ελευθερία και η συλλογική αυτονομία στο ελληνικό δίκαιο». Μετά από προφορικές εξετάσεις ανακηρύχθηκα με έπαινο (magna cum laude) διδάκτορας των Νομικών Επιστημών.

Από τον Νοέμβριο του 1972 μέχρι τον Δεκέμβριο του 1975 εργάστηκα ως Επιστημονικός Συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης και από τον Δεκέμβριο του 1975 μέχρι τον Ιούλιο του 1979 υπήρξα υπότροφος της Friedrich Ebert Stiftung.

Ως υπότροφος της Friedrich Ebert Stiftung συμμετείχα σε σεμινάρια, τα οποία οργάνωναν τα Λαϊκά Πανεπιστήμια του Ιδρύματος. Η προβληματική των σεμιναρίων αφορούσε επίκαιρα θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, συνδικαλιστικά, ιστορικά, καθώς και θέματα πολιτικά ή οικονομικά. Η ανάπτυξη των θεμάτων των σεμιναρίων παρουσίαζε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τον πρόσθετο λόγο, ότι στη συζήτηση συμμετείχαν, εκτός από φοιτητές, και εργαζόμενοι, μέλη των συνδικάτων.

Τον Οκτώβριο του 1979 προσλήφθηκα για ένα χρόνο ως Επιστημονικός Εισηγητής στο Max-Planck-Institut Αλλοδαπού Δημοσίου Δικαίου και Διεθνούς Δικαίου της Χαϊδελβέργης. Ως μέλος του επιστημονικού προσωπικού του Ινστιτούτου συμμετείχα στις επιστημονικές του δραστηριότητες. Ειδικότερα μου είχε ανατεθεί η ευθύνη της παρακολούθησης θεμάτων, διεθνών ή εσωτερικής συνταγματικής τάξης, που αφορούσαν την Ελλάδα, την Τουρκία, το Ισραήλ και την Κύπρο. Εισηγήσεις μου για τα θέματα αυτά παρουσίασα στις ενημερωτικές συναντήσεις των μελών του επιστημονικού προσωπικού του Ινστιτούτου που γίνονταν κάθε εβδομάδα. Επίσης έλαβα μέρος στη Διεθνή Συνάντηση που οργάνωσε το Max-Planck­Institut στη Χαϊδελβέργη με θέμα: «Συνδικαλιστική ελευθερία του εργαζόμενου» και επιμελήθηκα τη δημοσίευση μέρους των πρακτικών του Συνεδρίου. Τα πρακτικά του Συνεδρίου αυτού δημοσιεύτηκαν σε δύο τόμους με τίτλο: «Die Koalitionsfreiheίt des Arbeitnehmers. Rechtsvergleichung und Völkerrecht, Springer Verl. Berlin, Heidelberg, New Υork, 1980».

Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στη Χαϊδελβέργη συμμετείχα ενεργά στον Ελληνικό Φοιτητικό Σύλλογο Χαϊδελβέργης και την Ελληνική Κοινότητα Χαϊδελβέργης, σωματείο των Ελλήνων μεταναστών και φοιτητών της περιοχής.

Το 1981 διορίστηκα ως επιστημονικός Συνεργάτης στο Σπουδαστήριο Εργατικού Δικαίου της Σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ και το 1982 εντάχθηκα στη βαθμίδα του Λέκτορα του Τμήματος Νομικής της ως άνω Σχολής. Στη βαθμίδα αυτή μονιμοποιήθηκα μετά από κρίση.

Από το 1982 δίδασκα ανελλιπώς το υποχρεωτικό προπτυχιακό μάθημα Εργατικό Δίκαιο στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από το 1982 έως το 1996 δίδαξα και στο Οικονομικό Τμήμα της Σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ το μάθημα: «Εισαγωγή στο Εργατικό Δίκαιο».

Τα έτη 1986-1987 δίδαξα Εργατικό Δίκαιο στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας. Επίσης την ίδια περίοδο δίδαξα στα προγράμματα της μετεκπαίδευσης των Αστυνόμων Β' και Ανθυπαστυνόμων.

Μετά τη δημιουργία του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Β' Τομέα Ιδιωτικού Δικαίου το ακαδημαϊκό έτος 1992/1993 και μέχρι το έτος 2009/201Ο δίδαξα το μάθημα του Διεθνούς Εργατικού Δικαίου για την κατεύθυνση Εργατικού Δικαίου στους μεταπτυχιακούς φοιτητές, επιβλέποντας και ανάλογο αριθμό μεταπτυχιακών εργασιών. Επίσης επέβλαψα ως υπεύθυνος καθηγητής διδακτορικές διατριβές.

Το 1996 έγινε η εκλογή μου σε θέση επίκουρου καθηγητή του Εργατικού Δικαίου του Τμήματος Νομικής.

Το 2008 έγινε η εκλογή μου σε θέση αναπληρωτή καθηγητή του Εργατικού Δικαίου.

 

Επιστημονικές και άλλες δραστηριότητες

  1. Από το 1982 συμμετείχα ως ομιλητής στο θεσμό των Ελεύθερων Ανοικτών Πανεπιστημίων του Υπουργείου Πολιτισμού (ΕΑΠ). Στο διάστημα αυτό προσκλήθηκα από πολλά ΕΑΠ και εισηγήθηκα θέματα σχετικά με την ιστορία του ελληνικού συνδικαλιστικού κινήματος, τη συμμετοχή των εργαζομένων στο σχηματισμό των όρων εργασίας, τους βασικούς προσανατολισμούς του νόμου 1264/1982, τη συνταγματική κατοχύρωση και προστασία των συνδικαλιστικών ελευθεριών, τη διαμόρφωση των όρων και συνθηκών εργασίας στην Ελλάδα κ.τλ. Τον Ιούλιο του 1989 έδωσα διαλέξεις στο Μόναχο και τη Νυρεμβέργη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας με θέμα την προστασία των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων στην έννομη τάξη της Ελλάδας.
  2. Από το έτος 1982 ήμουν μέλος της Εταιρείας Μελέτης της Ιστορίας του Εργατικού Κινήματος μέχρι τη διάλυσή της.
  3. Με την απόφαση Β1/8312/20.7.1983 του Υπουργού Εμπορίου Γεώργιου Μωραΐτη μου ανατέθηκε η σύνταξη προσχεδίου νόμου, η επεξεργασία των προτάσεων των ενδιαφερομένων και η σύνταξη τελικού σχεδίου νόμου για τη σύσταση και λειτουργία των επαγγελματικών, βιοτεχνικών και εμπορικών σωματείων. Συνέταξα το σχέδιο εισηγητικής έκθεσης και το σχέδιο νόμου «για τον εκδημοκρατισμό των επαγγελματικών οργανώσεων των εμπόρων, των βιοτεχνών και των λοιπών επαγγελματιών», τα οποία και παρέδωσα στον Υπουργό Εμπορίου τον Δεκέμβριο του 1983. Τον Απρίλιο του 1986 παρακολούθησα τη συζήτηση του σχεδίου νόμου στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Το νομοσχέδιο αυτό, που ψηφίστηκε με τροποποιήσεις από τη Βουλή, αποτελεί σήμερα το νόμο 1712/1987.
  4. Με απόφαση του Διοικητή της ΕΤΒΑ ΑΕ ορίστηκα στις 31.7.1984 μέλος του τριμελούς Νομικού Συμβουλίου της Τράπεζας, το οποίο γνωμάτευε πάνω σε θέματα που παραπέμπονταν σε αυτό από το Νομικό Σύμβουλο της Τράπεζας. Τη θέση αυτή κατείχα μέχρι το 1996.
  5. Ως ενεργό μέλος της Εταιρείας Δικαίου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφαλίσεως (Ε.Δ.Ε.Κ.Α.) συμμετείχα με εισηγήσεις σε Πανελλήνια Συνέδρια της Εταιρείας και πήρα μέρος στο δέκατο τρίτο Παγκόσμιο Συνέδριο Εργατικού Δικαίου και Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο διοργάνωσε η Ε.Δ.Ε.Κ.Α. τον Σεπτέμβριο του 1991 στην Αθήνα.
  6. Έλαβα μέρος στο Συνέδριο που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο τον Σεπτέμβριο του 1986 με θέμα «Βενιζέλος και αστικός εκσυγχρονισμός».
  7. Με την επιμέλεια των μεταπτυχιακών φοιτητών Χρυσούλας Ξένου, Παναγιώτη Παρασκευά και δική μου μεταφράστηκε από ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών του έτους 1998-1999 στην ελληνική γλώσσα το βιβλίο: «Ν. Valticos & G. vοn Potobsky. International Labour Law, Sec. ed. Kluwer, 1995». Η μετάφραση αυτή χρησίμευσε ως ένα από τα βασικά βοηθήματα των μεταπτυχιακών φοιτητών για το μάθημα του Διεθνούς Εργατικού Δικαίου.
  8. Ως αντιπρόσωπος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος συμμετείχα στην πρώτη σύνοδο της Επιτροπής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) για τα Ξενοδοχεία, την Τροφοδοσία και τον Τουρισμό το Δεκέμβριο του 1989 στη Γενεύη. Για τη συμμετοχή μου αυτή συνέταξα έκθεση, μετά το τέλος των εργασιών της Επιτροπής, προς το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο.
  9. Ως Τεχνικός Σύμβουλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων συμμετείχα στις εργασίες της 77ης Διεθνούς Συνδιάσκεψης Εργασίας της ΔΟΕ τον Ιούνιο του 1990 στη Γενεύη. Έκτο θέμα της Ημερήσιας Διάταξης της Διεθνούς Συνδιάσκεψης ήταν η πρώτη συζήτηση δημιουργίας διεθνών κειμένων για τις Συνθήκες Εργασίας στα Ξενοδοχεία, τα Εστιατόρια και τις Συναφείς Επιχειρήσεις. Μετά το τέλος των εργασιών της Διεθνούς Συνδιάσκεψης συνέταξα έκθεση προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων.
  10. Στις εργασίες της 78ης Διεθνούς Συνδιάσκεψης Εργασίας της ΔΟΕ στη Γενεύη τον Ιούνιο του 1991 συμμετείχα και πάλι ως Τεχνικός Σύμβουλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. Τέταρτο Θέμα της Ημερήσιας Διάταξης της ως άνω Διεθνούς Συνδιάσκεψης ήταν η δεύτερη συζήτηση για την υιοθέτηση μιας διεθνούς Σύμβασης και μιας Διεθνούς Σύστασης σχετικά με τις Συνθήκες Εργασίας στα Ξενοδοχεία τα Εστιατόρια και τις Συναφείς Επιχειρήσεις. Για το περιεχόμενο των εργασιών αυτών της Διεθνούς Συνδιάσκεψης συνέταξα έκθεση προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων.
  11. Το Νοέμβριο του 1994 έλαβα μέρος στο Διεθνές Συμπόσιο που διοργάνωσαν στο Τούτσινγκ το Max-Planck-Institut Αλλοδαπού και Διεθνούς Κοινωνικού Δικαίου του Μονάχου μαζί με την Ευαγγελική Ακαδημία Τούτσινγκ με θέμα: «Κοινωνική προστασία μέσω του Διεθνούς Δικαίου».
  12. Τον Ιανουαρίου του1995 έλαβα μέρος στο Διεθνές Συμπόσιο που οργάνωσε το Max-Planck-Institut Αλλοδαπού Δημοσίου Δικαίου και Διεθνούς Δικαίου στη Χαϊδελβέργη με θέμα: «Η έναρξη ισχύος της Συνθήκης για το Δίκαιο της θάλασσας».
  13. Συμμετείχα στο δέκατο Επιστημονικό Συνέδριο του Ιδρύματος Σάκη Καράγιωργα που έγινε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο από 18-21 Μαϊου 2005 με θέμα: «Εργασία και Πολιτική. Συνδικαλισμός και Οργάνωση Συμφερόντων στην Ελλάδα 1974-2004».
  14. Ως Τεχνικός Σύμβουλος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος συμμετείχα στις εργασίες της 96ης Διεθνούς Συνδιάσκεψης της ΔΟΕ στη Γενεύη τον Ιούνιο του 2007.
  15. Από το 2002 μέχρι το 2009 συμμετείχα στο διεπιστημονικό σεμινάριο υποψηφίων διδακτόρων του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής ΝΟΠΕ του ΕΚΠΑ με αντικείμενο «Τα Οργανωμένα Συμφέροντα στην Μεταπολιτευτική Ελλάδα».
  16. Το έτος 2004 συγκροτήθηκε από μέλη του ως άνω σεμιναρίου, από καθηγητές του ΕΚΠΑ, μια ερευνητική ομάδα, μέλος της οποίας υπήρξα και εγώ, η οποία υπέβαλε πρόταση στο ΕΚΠΑ για να ενταχθεί στο πρόγραμμα «Πυθαγόρας ΙΙ- Ενίσχυση Ερευνητικών Ομάδων στα Πανεπιστήμια» στο πλαίσιο του Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης). Η πρόταση της ερευνητικής ομάδας εγκρίθηκε από το ΕΚΠΑ και οφελήθηκαν νέοι μεταπτυχιακοί ερευνητές για την εκπόνηση των μελετών τους.

  17.  Το ακαδημαϊκό έτος 1997-1998 εγκρίθηκε από το ΕΚΠΑ στα πλαίσια του Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. πρόγραμμα για την «Πρακτική άσκηση των φοιτητών του Τμήματος Νομικής». Στο πρόγραμμα αυτό ορίστηκα υπεύθυνος για την πρακτική άσκηση των φοιτητών στο γνωστικό αντικείμενο του Εργατικού Δικαίου. Η πρακτική άσκηση αφορούσε την επεξεργασία πρακτικών θεμάτων του εργατικού δικαίου από τους φοιτητές με τη βοήθεια δικαστών, δικηγόρων και ανωτέρων δημοσίων υπαλλήλων σε θεσμούς σχετικούς με την εργασία. Οι φοιτητές εκπονούσαν μελέτες, τις οποίες παρουσίαζαν σε κοινή συνεδρίαση των συμμετεχόντων. Στα δύο εξάμηνα που διήρκησε το πρόγραμμα συμμετείχαν συνολικά 80 φοιτητές, στους οποίους χορηγήθηκε και χρηματικό βοήθημα.
  18.  Ήμουν μέλος του Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού της Σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών από την ίδρυσή του το 1993 και μέλος όλων των εκλεγμένων διοικητικών του συμβουλίων μέχρι τη συνταξιοδότησή μου. Τα έτη 1994-1996, 2005-2007 και 2007-2009 διετέλεσα πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου. Από γενικές συνελεύσεις εκλέχτηκα ως αντιπρόσωπος του συλλόγου σε αντίστοιχα συνέδρια του δευτεροβάθμιου οργάνου των Συλλόγων Διδακτικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) το 1998, 2000, 2002, 2005, 2007 και 2009. Από το 2005 έως το 2009 ήμουν μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ.
  19.  Από το 2007 έως το 2011 διετέλεσα αναπληρωματικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) με τετρατή θητεία.
  20.  Ήμουν ένας από τους ομιλητές της εκδήλωσης  που οργάνωσε το Πάντειο Πανεπιστήμιο για να τιμήσει τα 85 χρόνια συνεχούς λειτουργίας του (1927-2012) με θέμα: «Η Πάντειος Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών και το Πάντειο Πανεπιστήμιο χθές, σήμερα, αύριο και μεθαύριο».  Η γιορτή έγινε στην αίθουσα τελετών του Παντείου Πανεπιστημίου στις 31.1.2013. Όλοι οι ομιλητές/τριες ήταν καθηγήτριες/τες πανεπιστημίων και ένα από τα πτυχία τους ήταν και της Παντείου ή του Πάντειου Πανεπιστήμιου. Παράλληλα εορτάστηκε και η 70ετία του Συλλόγου Πτυχιούχων Παντείου.
  21. Είμαι πρόεδρος του κοινωφελούς νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Ιδρυμα Ιωάννου Σαραλή» που συστήθηκε με Προεδρικό Διάταγμα (ΕτΚ, τ. Β', φ. 1430/28.9.2006) και έχει ως σκοπό την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και την προώθηση του πολιτισμού του Ζαγορίου. Το Ίδρυμα Σαραλή έχει έδρα την Τοπική Κοινότητα Αρίστης του Δήμου Ζαγορίου Ιωαννίνων.
  22. Ένα μέρος των δραστηριοτήτων του Ιδρύματος ήταν οι γιορτές πολιτισμού με την ονομασία «Κυκλάμινα», οι οποίες γίνονταν κάθε χρόνο στην Αρίστη στο τέλος Αυγούστου, την εποχή π'ανθίζουν τα κυκλάμινα στο Βοϊδομάτη από το 2006 έως το 2013. Τα οκτώ «Κυκλάμινα» που έγιναν μέχρι σήμερα ήταν αφιερωμένα στη δημοτική ποίηση και μουσική.

    Οι θεματικές που κάλυψαν οι γιορταστικές αυτές εκδηλώσεις ήταν: α) το έτος 2006 για τις ανατολικές επιδράσεις στη μουσική της στεριανής Ελλάδας με τον τίτλο «Απόλλων και Μαρσύας» β) το έτος 2007 για τις δυτικές επιδράσεις στην παραδοσιακή μας μουσική με τον τίτλο «Ηχώ της Εσπερίας» γ) το έτος 2008 είχε ως περιεχόμενο την πλούσια παράδοση του τόπου μας σε τραγούδια της «ξενιτιάς και των ξενιτεμένων» δ) το έτος 2009 η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη σχέση των οργάνων με τη φωνή και είχε τον τίτλο «Όργανα, τα εργαλεία της μουσικής» ε) το έτος 201Ο η εκδήλωση είχε τον τίτλο «Τραγούδια της Φύσης και του Έρωτα» στ) το έτος 2011 η μουσική βραδιά είχε ως περιεχόμενο παραδοσιακά τραγούδια από Παραλογές, Μύθους και Θρύλους, τραγούδια με αφηγηματικό περιεχόμενο από το βάθος του χρόνου με τον τίτλο «Τραγούδια από το υλικό των ονείρων» ζ) το έτος 2012 η εκδήλωση είχε τον τίτλο «Μουσική και τραγούδια του Μπερντέ. Μουσική του ελληνικού θεάτρου σκιών» και τέλος η) το έτος 2013 η εκδήλωση είχε τον τίτλο «0 ήχος  της Ηπείρου. Περιπλάνηση στα τοπικά μουσικά της ιδιώματα».

    Την καλλιτεχνική επιμέλεια όλων αυτών των εκδηλώσεων είχε ο μουσικός Γεώργιος Ε. Παπαδάκης από τα Χανιά της Κρήτης.

    Επίσης το Ίδρυμα είχε ενεργήσει ώστε να ανατραπούν διοικητικές ενέργειες που υποβάθμιζαν το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον. Μια διαμαρτυρία του Ιδρύματος πήρε τη μορφή αναφοράς στο Συνήγορο του Πολίτη (Αριθ. Πρωτ.167763/21783/31.05.2013) για να ερευνηθεί η νομιμότητα ενός έργου κατασκευής πέτρινων μονοπατιών εντός του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου στο Ζαγόρι. Μετά από  αλληλογραφία με τις αρμόδιες Αρχές και το Ίδρυμά μας ο Συνήγορος του Πολίτη διαπίστωσε ότι έγιναν παραβιάσεις της νομοθεσίας που θα έπρεπε να διορθωθούν (Πόρισμα ΣτΠ με Αριθ. Πρωτ.167763/28577/22 Ιουλίου 2015).

  23. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Αριστείδη Μπαλτά διορίστηκα ως άμισθος Ειδικός Σύμβουλος προκειμένου να προσφέρω τις Υπηρεσίες μου στο Πολιτικό Γραφείο του Υπουργού με αντικείμενο τα θέματα Εκκλησιαστικών Σπουδών, καθώς και με την υποχρέωση να υποστηρίζω στο αντικείμενό τους τα διοικητικά όργανα, τις επιτροπές και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού από 10.6.2015 και για χρονικό διάστημα δύο ετών.
  24. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκου Φίλη διορίστηκα ως άμισθος Ειδικός Σύμβουλος-Εμπειρογνώμονας ειδικού αντικειμένου, προκειμένου να προσφέρω τις Υπηρεσίες μου στο Πολιτικό Γραφείο του Υπουργού με αντικείμενο τα θέματα Εκκλησιαστικών Σπουδών, καθώς και με την υποχρέωση να υποστηρίζω στο αντικείμενό τους τα διοικητικά όργανα, τις επιτροπές και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων από 12.11.2015 και για χρονικό διάστημα δύο ετών.

 

Δημοσιεύσεις

  1. Koalitionsfreiheit und Tarifautonomie im griechischen Recht, Peter Lang Verl., Frankfurt/M. - Bem - Cirencester/U.K. 1980, σελ. ΧII και 248.
  2. Περιεχόμενο και κατοχύρωση της συλλογικής αυτονομίας. Σκέψεις με αφορμή την υπ' αριθ. 920/1983 απόφαση του ΜΠρΑθηνών. ΝοΒ 31 (1983), 473 επ. Επίσης στο βιβλίο μου: Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο. Μεθοδολογικές προσεγγίσεις. Εκδ. Α. Σάκκουλα. Αθήνα 2005, σελ. 407-420.
  3. Συνταγματική προστασία του δικαιώματος για συλλογικές διαπραγματεύσεις. ΝοΒ 32 (1984), 444 επ. Επίσης στο βιβλίο μου: Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο. Μεθοδολογικές προσεγγίσεις. Εκδ. Α. Σάκκουλα. Αθήνα 2005, σελ. 377-406.
  4. Το δικαίωμα εργασίας στη διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 22 του Συντάγματος. Εφαρμογή από τη νομολογία. Στο Σύνταγμα και Εργασιακές Σχέσεις. Έκδοση Επιθεώρησης Εργατικού Δικαίου. Αθήνα 1987, σελ. 113 επ. Επίσης στο βιβλίο μου: Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο. Μεθοδολογικές προσεγγίσεις. Εκδ. Α. Σάκκουλα. Αθήνα 2005, σελ. 343-376.
  5. Ο νόμος 281/1914 για τα επαγγελματικά σωματεία και η επίδρασή του στην εξέλιξη του συνδικαλιστικού κινήματος. Εκδ. Α. Σάκκουλα. Αθήνα 1987, σελ. 70. Επίσης: Επιμ. Γ. Μαυρογορδάτος-Χρ. Χατζηιωσήφ,  «Βενιζέλος και αστικός εκσυγχρονισμός». ΠΕΚ 1988, σελ.225-253 και στο βιβλίο μου: Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο. Μεθοδολογικές προσεγγίσεις. Εκδ. Α. Σάκκουλα. Αθήνα 2005, σελ. 299-342.
  6. Οι εργοδοτικές ενώσεις. Εκδ. Α. Σάκκουλα. Αθήνα 1989, σελ. 127.
  7. Πανεπιστημιακές Παραδόσεις για το Οικονομικό Τμήμα της Σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ με τον τίτλο «Εισαγωγή στο Εργατικό Δίκαιο», α) έκδοση 1990, σελ. 170, β) έκδοση 1991, σελ 219, γ) έκδοση 1992, σελ, 197, δ) έκδοση 1993, σελ, 193, ε) έκδοση 1994, σελ, 207 και στ) έκδοση 1995, σελ, 208.
  8. Οι εργοδοτικές ενώσεις και η προβληματική της οργάνωσης των ελεύθερων επαγγελματιών. Δεύτερη έκδοση. Εκδ. Α. Σάκκουλα. Αθήνα 1994 σελ. 260. Επίσης στο βιβλίο μου: Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο. Μεθοδολογικές προσεγγίσεις. Εκδ. Α. Σάκκουλα. Αθήνα 2005, σελ. 133-298.
  9. Κανόνες προστασίας των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Εκδ. Α. Σάκκουλα. Αθήνα 1995, σελ. 239. Δεύτερη έκδοση. Εκδ. Α. Σάκκουλα. Αθήνα 1996, σελ. 463. Τρίτη έκδοση. Εκδ. Α. Σάκκουλα. Αθήνα 1998, σελ. 680. Τέταρτη έκδοση. Εκδ. Α. Σάκκουλα. Αθήνα 2001, σελ. 765.
  10. Από το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι στο δικαίωμα εργασίας και τη συνδικαλιστική ελευθερία. Στον τόμο: Επιμ. Τσαπόγας Μ.-Χριστόπουλος Δ. «Τα δικαιώματα στην Ελλάδα 1953-2003». Καστανιώτης. Αθήνα 2004, σελ. 244 επ. Επίσης στο βιβλίο μου: Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο. Μεθοδολογικές προσεγγίσεις. Εκδ. Α. Σάκκουλα. Αθήνα 2005, σελ. 121- 132.
  11. Κανόνες προστασίας των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Πέμπτη έκδοση. Εκδ. Α. Σάκκουλα. Αθήνα 2005, σελ. 611.
  12. Η ικανότητα για συλλογική διαπραγμάτευση των αναγκαστικών οργανώσεων των επαγγελματιών και των ενώσεων προσώπων του νόμου 1264/1982. Στο βιβλίο μου: Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο. Μεθοδολογικές προσεγγίσεις. Εκδ. Α. Σάκκουλα. Αθήνα 2005 σελ. 91-120.
  13. Μεθοδολογική προσέγγιση για την κατανόηση του ελληνικού Εργατικού Δικαίου. Στο βιβλίο μου: Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο. Μεθοδολογικές προσεγγίσεις. Εκδ. Α. Σάκκουλα. Αθήνα 2005, σελ.39-90.
  14. Οι κανόνες των Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας και η ερμηνεία τους. Στο βιβλίο μου: Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο. Μεθοδολογικές προσεγγίσεις. Εκδ. Α. Σάκκουλα. Αθήνα 2005, σελ. 1-38.
  15. Το περιεχόμενο της συνταγματικής εγγύησης του δημόσιου Πανεπιστημίου. Ομιλία στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Ν. Πουλαντζάς στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, 19.6.2006 με θέμα «Το δημόσιο Πανεπιστήμιο στο στόχαστρο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας». Εκδ. Ι.Ν.Π. Παρεμβάσεις αριθ. 8. Αθήνα 2006, σελ. 24-42
  16. Συνδικαλιστικό κίνημα και εκπαιδευτική μεταρρύθμηση. Στον τόμο: Επ. Γ. Δονάτος-Α.Γιανίτσης-Π.Καζάκος-Α.Μπερδήμας «Μεταρρύθμηση στην Ανώτατη Εκπαίδευση». Εκδ. Α. Σάκκουλα. Αθήνα 2006, σελ. 197-206.
  17. Συνδικαλιστική ελευθερία. Διεθνής Οργάνωση Εργασίας και ελληνική πραγματικότητα. Στα Πρακτικά του Συνεδρίου: «Εργασία και Πολιτική. Συνδικαλισμός και Οργάνωση Συμφερόντων στην Ελλάδα 1974-2004». Ίδρυμα Σάκη Καράγιωργα Αθήνα 2007, σελ. 399-427.
  18. Το περιεχόμενο της συνδικαλιστικής ελευθερίας, τεύχος Α'. Ο έλεγχος της εφαρμογής των κανόνων των διεθνών συμβάσεων εργασίας στο διεθνές επίπεδο. Εκδ. Α. Σάκκουλα. Αθήνα 2008, σελ. 296.
  19. Τα συναφή με τη συνδικαλιστική ελευθερία δικαιώματα και η φαλκίδευση της ανεμπόδιστης άσκησής τους από την ελληνική θεωρία του Εργατικού Δικαίου. Αφιέρωμα της Επιθεωρήσεως Εργατικού Δικαίου στη μνήμη Αθανασίου Καρδαρά. Επ.Εργ.Δ, τ. 71 (2012), σελ. 1457-1468.
  20. Τα δικαιώματα των εργαζομένων στα άρθρα 22 και 23 του Συντάγματος, σελ 23. Η εργασία αυτή έχει αποσταλεί το 2017 να δημοσιευθεί σε τιμητικό τόμο, αλλά παραμένει ακόμη αδημοσίευτη.
  21. Δημοσιεύσεις στην εφημερίδα Εποχή: α) Εργασιακή επισφάλεια: Συνδικαλιστική αβελτηρία 23.11.2009, β) Γεωργικοί εργάτες: Μια άλλη συνδικαλιστική αβελτηρία 14.2.201Ο, γ) Η αξία της συνδικαλιστικής ελευθερίας. Κυβερνητικές επιβολές και Σύνταγμα, 9.5.2010, δ) Σκέψεις για την αναδημιουργία του συνδικαλιστικού κινήματος, 27.6.2010, ε) Για το δικαίωμα εργασίας και τα κατώτατα όρια προστασίας της εργασίας, 1.8.201Ο, στ) Είναι οι προσπάθειές μας σαν των Τρώων; Ένα παράδειγμα συνδικαλιστικής δράσης της ηγεσίας της ΠΟΣΔΕΠ, 10.10.201Ο, ζ) Η έννοια των κατωτάτων ορίων προστασίας της εργασίας 15.3.2015.
  22. Ελληνικές ενώσεις στη Χαϊδελβέργη: Ελληνικός Φοιτητικός Σύλλογος 1958-1980 και Ελληνική Κοινότητα Χαϊδελβέργης 1974-1980. Εκδ. νήσος. Αθήνα 2020, σελ. 359.

 

Σταύρος Μουδόπουλος

Αθήνα, 26-5-2020