Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κρήτης
Αναζήτηση  
Αρχική Σελίδα :: Υπηρεσίες Xρηστών :: Κλειστές Συλλογές (Σπάνια & Πολύτιμα) :: Κλειστές συλλογές :: Αγορές & δωρεές :: Richard T. Burgi (9 Σεπτεμβρίου 1921 – 26 Ιουλίου 2012)
Κλειστές συλλογές

Ο Richard Burgi ήταν ομότιμος καθηγητής Σλαβικών γλωσσών και λογοτεχνιών στο Πανεπιστήμιο Princeton.

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 9 Σεπτεμβρίου 1921. Αποφοίτησε από το Fordham College το 1942 με πτυχίο Κλασσικών Σπουδών. Αφού υπηρέτησε στον στρατό των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όπου έμαθε ρωσικά, έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα το 1947 και διδακτορικό το 1949 στις Σλαβικές γλώσσες και λογοτεχνίες από το Πανεπιστήμιο Columbia.

Εντάχθηκε στο ακαδημαϊκό δυναμικό του Princeton το 1962 ως τακτικός καθηγητής. Aποχώρησε με τη συνταξιοδότησή του, το 1992, οπότε εξελέγη ομότιμος καθηγητής.  Πριν πάει στοPrinceton, είχε διδάξει στο Πανεπιστήμιο Yale για 13 χρόνια. Διετέλεσε πρόεδρος των Σλαβικών Σπουδών για επτά χρόνια (1963 – 1970), διάστημα κατά το οποίο προσέλκυσε διδάσκοντες που συνέβαλαν στην ενίσχυση των Σλαβικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο.

Στο Princeton ο Burgi δίδασκε Ρωσικά όλων των επιπέδων, ενώ ειδικευόταν στη ρωσική λογοτεχνία των αρχών του 19ου αιώνα, διδάσκοντας ιδίως μαθήματα για τον Αλέξανδρο Πούσκιν και τον Νικολάι Γκόγκολ. Έγραψε ένα βιβλίο για την ιστορία του ρωσικού εξαμέτρου και υπηρέτησε στις επιτροπές του Συμβουλίου του Κολλεγίου για τις Εξετάσεις Επάρκειας στη ρωσική και τις Πτυχιακές Εξετάσεις.

Ο Burgi έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στην ίδρυση του τομέα των νεοελληνικών σπουδών στο Princeton, διδάσκοντας σύγχρονη ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 1992.

Πέρασε πολλά ακαδ. εξάμηνα στην Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών στην Αθήνα (το 1960-61 ως Senior Research Fellow από το Yale, το 1970-71, 1976-1977, και 1995-1996 ως Senior Associate Member από το Princeton).

Από το 1968 και εξής, περνούσε τα καλοκαίρια του στην Ελλάδα, διδάσκοντας ελληνικά σε αλλοδαπούς.

Μετά τη συνταξιοδότησή του από το Princeton, μετακόμισε μόνιμα στην Ελλάδα, συνεχίζοντας να διδάσκει σε προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής σε αλλοδαπούς.

Πέθανε από φυσικά αίτια στις 26 Ιουλίου 2012 στην Αθήνα, σε ηλικία 90 ετών.

Ο καθηγητής Burgi είχε ξεχωριστή ικανότητα στην εκμάθηση ξένων γλωσσών («Οι Έλληνες πίστευαν ότι ήταν Έλληνας, οι Ρώσοι ότι ήταν Ρώσος. Τα Γαλλικά, τα Ιταλικά και τα Γερμανικά του ήταν άψογα. Αργότερα στη ζωή του, σπούδασε τουρκικά.»), ενώ ήταν τόσο χαρισματικός και δοτικός δάσκαλος, ώστε έγινε μέντορας πολλών μαθητών του. «Αγαπητός φίλος και στενός συνεργάτης, ο Richard έπαιξε σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση μιας παράδοσης αριστείας στη διδασκαλία της νέας ελληνικής στο Princeton. Ένας προικισμένος δάσκαλος, ενέπνευσε αμέτρητους φοιτητές με τη βαθιά γνώση του ελληνικού πολιτισμού και το πάθος του για την Ελλάδα»: Δημήτρης Γόντικας, Διευθυντής Κέντρου Ελληνικών Σπουδών.

Αντανακλώντας την αγάπη του τόσο για το θέατρο όσο και την Ελλάδα, δώρισε τη συλλογή του αφισών και προγραμμάτων σύγχρονων ελληνικών θεατρικών παραστάσεων στη Συλλογή Σπάνιων Βιβλίων της Βιβλιοθήκης του Princeton (πρώτη σειρά το 1988, δεύτερη σειρά το 2003).

Μέρος της βιβλιοθήκης του Richard Burgi, περί τους 3.000 τόμους που αναφέρονται κυρίως στην Ιστορία της Τέχνης, μαζί με περί τους 1.000 δίσκους βινυλίου Κλασικής Μουσικής, δωρίθηκαν στη Βιβλιοθήκη του ΠΚ  το 1997 με τη μεσολάβηση του Δημήτρη Γόντικα, Διευθυντή του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Princeton.