Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κρήτης
Αναζήτηση  
Αρχική Σελίδα :: Υπηρεσίες Xρηστών :: Κλειστές Συλλογές (Σπάνια & Πολύτιμα) :: Κλειστές συλλογές :: Αγορές & δωρεές :: Συλλογή Iωάννη Δ. Kοντή
Κλειστές συλλογές

Ο Ιωάννης Δ. Κοντής γεννήθηκε στις Κυδωνίες (Αϊβαλί) το 1910. Μετά την καταστροφή ήρθε στη Μυτιλήνη, όπου τελείωσε το γυμνάσιο και αμέσως μετά φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή (Τμήμα Αρχαιολογίας) του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από τον Απρίλιο του 1935 και για ένα χρόνο υπηρέτησε ως έκτακτος αρχαιολόγος στο Μουσείο Μυτιλήνης και στη συνέχεια, έως το τέλος του 1936, στο Υπουργείο Παιδείας, με την ίδια ιδιότητα. Από την επόμενη διορίστηκε ως μόνιμος γραμματέας Α΄ τάξεως και αφού πέρασε όλες τις βαθμίδες της υπηρεσίας, προάχθηκε σε Γενικό Έφορο Αρχαιοτήτων την 11η Δεκεμβρίου 1965. Αποχώρησε από την υπηρεσία τον Απρίλιο του 1971 λόγω συμπληρώσεως 35ετίας. Πέθανε στο Λονδίνο, όπου είχε πάει για εγχείρηση στις 2 Σεπτεμβρίου 1975. Σύζυγός του ήταν η, εκ Μυτιλήνης, Χριστίνα Ακριβού. Ζούσαν μαζί από τον Αύγουστο του 1940. Δεν είχαν παιδιά.

Ο Ιωάννης Δ. Κοντής  είχε πλούσιο συγγραφικό έργο. Αρκετές μελέτες του κυκλοφόρησαν σε βιβλία και σε ανάτυπα.

Η σύζυγός του δώρισε την πλούσια συλλογή πολύ καλά επιλεγμένων βιβλίων του στη Βιβλιοθήκη του ΠΚ το 1976, με τη μεσολάβηση του Μίνωα Ησυχάκη, Ειδικού Συνεργάτη της Διοικούσας Επιτροπής του ΠΚ επί θεμάτων Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης, και της συζύγου του Κάντως Φατούρου-Ησυχάκη.