Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κρήτης
Αναζήτηση  
Αρχική Σελίδα :: Υπηρεσίες Xρηστών :: Κλειστές Συλλογές (Σπάνια & Πολύτιμα) :: Κλειστές συλλογές :: Αγορές & δωρεές :: Άρης Δικταίος (1919-1983)
Κλειστές συλλογές
Άρης Δικταίος (1919-1983)

Ο ποιητής, δοκιμιογράφος και μεταφραστής Άρης Δικταίος (πραγματικό όνομα Κώστας Κωνσταντουράκης) γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου και παρακολούθησε τα μαθήματα του Γυμνασίου. Το 1933 μετέβη στην Αθήνα και το 1938 γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου φοίτησε ως το 1940, οπότε επιστρατεύτηκε. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής έζησε στην Κρήτη. Επανεγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 1945 και ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στον Τύπο και το Ραδιόφωνο. Από το 1946 ως το 1951 εργάστηκε ως συνεργάτης του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας. Διατέλεσε αρχισυντάκτης του περιοδικού Ο Αιώνας μας από το 1947 ως το 1951, το 1953 εξέδωσε το βραχύβιο περιοδικό Αναγέννηση, ενώ το διάστημα 1960 - 1965 εργάστηκε ως διευθυντής των νέων Εκδόσεων Φέξη. Στη συνέχεια και μέχρι το θάνατό του ασχολήθηκε αποκλειστικά με τα Γράμματα.

Επιδόθηκε στην ποίηση από τα εφηβικά του χρόνια. Μαθητής Γυμνασίου δημοσίευσε ποιήματα στο περιοδικό Νέα Γράμματα, ενώ το 1934 δημοσίευσε την αποκηρυγμένη ποιητική συλλογή «Στα κύματα της ζωής» και το 1935 εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Δώδεκα εφιαλτικές βινιέτες». Ακολούθησαν πολλές άλλες συλλογές, που βρίσκονται συγκεντρωμένες στην έκδοση Τα ποιήματα, 1934 - 1965 (1974). Το 1980 εξέδωσε την τελευταία ποιητική του συλλογή Ταξίδι για τα Κύθηρα. Συνεργάστηκε με τα περιοδικά Νεοελληνικά ΓράμματαΝέοι ΡυθμοίΦιλολογικά ΧρονικάΝέα Εστία (με το ψευδώνυμο «Κώστας Κρητικός»), Νέα Πορεία κ.ά.. Ιδιαίτερα ογκώδες είναι το δοκιμιακό και μεταφραστικό του έργο (μετέφρασε Γκαίτε, Ντοστογιέφσκι, Χαίλντερλιν, Νίτσε, Ρεμπώ, Ρίλκε, Χάμσουν, Μωμ, Ανατόλ Φρανς, Σαιν Τζων Περς, Ουγκαρέτι, Ζιονό, Πάστερνακ, Φρανσουάζ Σαγκάν, Χάξνες, Τόμας Μανν), ενώ εξέδωσε επίσης πολλές λογοτεχνικές ανθολογίες (ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν η πεντάτομη Ιστορική Ανθολογία της Παγκόσμιας Ποίησης, τα Κλασικά κείμενα της Γερμανικής Λογοτεχνίας από το Μεσαίωνα ως Σήμερα και η δίτομη Ανθολογία Βέλγων Ποιητών).

Το 1956 μοιράστηκε με τον Γιάννη Ρίτσο το Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης, το 1963 του απονεμήθηκε το Β΄ Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου, ενώ τιμήθηκε με το Παράσημο του Α΄ Βαθμού των Γραμμάτων Κυρίλλου και Μεθοδίου από τη βουλγαρική κυβέρνηση το 1977.

Έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές ξένες γλώσσες.

Η ποίηση του Άρη Δικταίου τοποθετείται στη λεγόμενη πρώτη μεταπολεμική γενιά της νεοελληνικής λογοτεχνίας, με έντονα τα στοιχεία της υπαρξιακής αγωνίας και επιρροές από τη λογοτεχνική και φιλοσοφική παραγωγή του Jean Paul Sartre.

Πέθανε στις 8 Μαρτίου 1983 στην Αθήνα και τάφηκε στο Α΄ νεκροταφείο.