Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κρήτης
Αναζήτηση  
Αρχική Σελίδα :: Υπηρεσίες Xρηστών :: Κλειστές Συλλογές (Σπάνια & Πολύτιμα) :: Κλειστές συλλογές :: Αγορές & δωρεές :: Ιδομενεύς Παπαδάκης (1918-2008)
Κλειστές συλλογές
Ιδομενεύς Παπαδάκης (1918-2008)

Φιλόλογος καθηγητής, κρητικής καταγωγής (από την Λατσίδα Νομού Λασιθίου), γεννήθηκε το 1918 στη Θεσσαλονίκη. Σχολείο πήγε σε διάφορες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1942.

Αρχικά εργάστηκε στη Σχολή Γουναράκη, ένα από τα πρώτα πρότυπα σχολεία της Αθήνας, στα Πατήσια. Το 1956 προσελήφθη στη Γερμανική  Σχολή Αθηνών, η οποία  είχε τότε μόλις αρχίσει να επαναλειτουργεί μετά τον πόλεμο. Υπήρξε από τους πρωτεργάτες έλληνες φιλόλογους της Σχολής.  Έγινε λυκειάρχης το 1982 και παρέμεινε μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 1988.

Κατά την πολυετή θητεία του στη Γερμανική Σχολή ανέπτυξε πολύπλευρη δράση. Συνέγραψε και διένειμε στις τάξεις του, προσπαθώντας να προσφέρει περισσότερη και βαθύτερη γνώση, φυλλάδια για την ψυχολογία, το συντακτικό, την αρχαία ελληνική μετρική κ.ά., ενώ συνέγραψε και πρωτότυπες αρχαιολογικές μελέτες. Υπήρξε ο οργανωτής των σχολικών εκδρομών των τελειοφοίτων τις δεκαετίες του ’50, ’60 και ’70, τις οποίες και συνόδευε, ξεναγώντας τα παιδιά στις σημαντικότερες περιοχές της Ελλάδας. Παράλληλα οργάνωσε και συνόδευσε τις πρώτες εκδρομές μαθητών στη Γερμανία, τη δεκαετία του ’60. Λόγω πολιτικών φρονημάτων, το 1968 κινδύνευσε να απολυθεί από τη Σχολή, αλλά παρέμεινε μετά από παρέμβαση της γερμανικής κυβέρνησης.
Μετά τη συνταξιοδότησή του, συνέχισε να είναι πάντοτε κοντά στα παιδιά, και μέχρι το βαθύ γήρας δεν έλειψε από καμιά απ’ τις εκδηλώσεις της Σχολής.
Το 2000 παρασημοφορήθηκε με τον «Σταυρό της Τιμής» από την Ο. Δ. Γερμανίας.

Πέθανε στις 23 Νοεμβρίου του 2008

Η Βιβλιοθήκη του δωρίθηκε στη Βιβλιοθήκη του ΠΚ το 2010 από την κόρη του Τένια Παπαδάκη-Μπουσούνη.