Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κρήτης
Αναζήτηση  
Αρχική Σελίδα :: Υπηρεσίες Xρηστών :: Κλειστές Συλλογές (Σπάνια & Πολύτιμα) :: Κλειστές συλλογές :: Αγορές & δωρεές :: Βιβλιοθήκη και Αρχείο Γιώργου Γιάνναρη
Κλειστές συλλογές
Βιβλιοθήκη και Αρχείο Γιώργου Γιάνναρη

Ο Γιώργος Γιάνναρης (1936 – 2015) είχε μία ευδόκιμη ακαδημαϊκή παρουσία σε Ελλάδα και Αμερική, αλλά και ένα πλούσιο συγγραφικό έργο και σημαντική συνεισφορά στη διανόηση, με έμφαση σε θέματα Ελληνισμού και Ελληνικότητας. Στον χώρο της Ομογένειας συντέλεσε καθοριστικά στην καλλιέργεια και προαγωγή της Ελληνικής Γλώσσας, Ιστορίας, Σκέψης και Πολιτισμού. Παρότι δεν διετέλεσε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, επέλεξε να δωρίσει σε αυτό την πλούσια βιβλιοθήκη και το αρχείο του.

Η βιβλιοθήκη του περιλαμβάνει χιλιάδες τόμους στους τομείς της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Κριτικής (εκτενείς σειρές έργων μεγάλου αριθμού νεοελλήνων λογοτεχνών -Βάρναλη, Βασιλικού, Εγγονόπουλου, Ελύτη, Καβάφη, Καζαντζάκη, Κάλας, Κάλβου, Κατσαρού, Κωστ. Μητροπούλου, Μυριβήλη, Μωρεάς, Νάκου, Παπαδιαμάντη, Πλασκοβίτη, Ρίτσου, Σεφέρη, Σικελιανού, Χάκκα, Χριστοδούλου κ.α.- και της σχετικής με αυτούς κριτικής), της ελληνικής Λαογραφίας (Δημοτικό Τραγούδι, Παροιμίες, Καραγκιόζης), του Θεάτρου, αλλά και θεωρητικά έργα σχετικά με τη Μουσική, τις Τέχνες, το Ρεμπέτικο, την Κοινωνική Λειτουργία της Τέχνης, καθώς και εξαιρετικές συλλογές ξένης λογοτεχνίας (συλλογές Αγγλοαμερικανικής, Γαλλικής, Ιταλικής, Ρωσικής Λογοτεχνίας), Θεωρία Λογοτεχνίας, Συγκριτική Λογοτεχνία, Ελληνική Ιστορία (Γενική, Αχαΐας, Εθνικής Αντίστασης).

Στο Αρχείο Γιάνναρη, εκτός από το υλικό στο οποίο στηρίχθηκε για τα δημοσιευμένα και τα προς δημοσίευση έργα του (τα οποία επίσης δώρισε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης), τις πανεπιστημιακές του σημειώσεις κλπ, περιλαμβάνεται η αλληλογραφία του, σημαντικό αρχειακό υλικό για τον Ελληνισμό της Αμερικής, έργα τέχνης, μουσικοί δίσκοι κ.α.