Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κρήτης
Αναζήτηση  
Αρχική Σελίδα :: Υπηρεσίες Xρηστών :: Κλειστές Συλλογές (Σπάνια & Πολύτιμα) :: Κλειστές συλλογές :: Αγορές & δωρεές :: Δημήτρης Θ. Τσάτσος (1933-2010)
Κλειστές συλλογές
Δημήτριος Θ. Τσάτσος
Ο Δημήτρης Θ. Τσάτσος γεννήθηκε το 1933 στην Αθήνα, όπου και σπούδασε Νομικά. Διετέλεσε Επιμελητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αϊδελβέργης (1960-1969), συνεργάτης του Max-Planck-Institut Συγκριτικού Δικαίου (1964-1965), Υφηγητής του γερμανικού Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Βόννης και του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1968), με απαγόρευση διδασκαλίας από το καθεστώς. Από το Μάρτιο έως το Σεπτέμβριο του 1973 φυλακίστηκε ως πολιτικός κρατούμενος. Ως Υφυπουργός Ανωτάτης Παιδείας το 1974, θέσπισε την κάθαρση των Πανεπιστημίων από τους συνεργάτες της δικτατορίας και διαμόρφωσε τον πρώτο δημοκρατικό νόμο-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια. Διετέλεσε Γενικός Εισηγητής της Μειοψηφίας στην Ε΄ Αναθεωρητική Βουλή (1974-1975). Το 1988 ίδρυσε με τον Αριστόβουλο Μάνεση και τον Γιώργο Δασκαλάκη την Ένωση Ελλήνων Συνταγματολόγων. Το 1995 του απονεμήθηκε για τη συμβολή του ως Ευρωβουλευτή (1994-2004) στη θεσμική διαμόρφωση της Ευρώπης το «Βραβείο Ευρωπαϊκού Πολιτισμού» και το 2002 ο Μεγαλόσταυρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Εξελέγη εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Διακυβερνητική Διάσκεψη 1999-2000 και αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2001.

Ο Δημήτρης Θ. Τσάτσος είναι σήμερα : Ομότιμος Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάγκεν και Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ντίσελντορφ. Διατελεί Επίτιμος Πρόεδρος του «Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου - Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου», Συνδιευθυντής στο «Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Συνταγματικών Επιστημών» του Πανεπιστημίου του Χάγκεν και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του «Ινστιτούτου του Δικαίου των Πολιτικών Κομμάτων» στο Ντίσελντορφ και του «Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης» στην Αθήνα.

Η βιβλιοθήκη του Δημήτρη Θ. Τσάτσου περιλαμβάνει κατά κύριο λόγω έργα νομικού, συνταγματικού, πολιτειολογικού και πολιτικού περιεχομένου. Προς δωρεά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης επελέγησαν βιβλία γενικότερου φιλοσοφικοεπιστημονικού ενδιαφέροντος, ενώ το υπόλοιπο τμήμα της βιβλιοθήκης είναι διαθέσιμο στο «Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου - Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου».

Η δωρεά μέρους της βιβλιοθήκης του Δημήτρη Θ. Τσάτσου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης έγινε από τον ίδιο, εις μνήμην της αγαπημένης του συζύγου, Άννυς Τσάτσου.