Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κρήτης
Αναζήτηση  
Αρχική Σελίδα :: Υπηρεσίες Xρηστών :: Κλειστές Συλλογές (Σπάνια & Πολύτιμα) :: Κλειστές συλλογές :: Αγορές & δωρεές :: Ιωάννης Φιλιππάκης (1919-1974)
Κλειστές συλλογές
Ιωάννης Φιλιππάκης
Ο Ιωάννης Φιλιππάκης γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1919 στη Virginia των ΗΠΑ, δεύτερο παιδί από τα έξι της Ευαγγελίας και του Κωνσταντίνου Φιλιππάκη.
Όταν ήταν 6 ετών η οικογένειά του επέστρεψε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στα Χανιά, όπου τελείωσε το Δημοτικό και το Γυμνάσιο. Υπήρξε μέλος της οργάνωσης ΕΑΜ-ΕΠΟΝ και από το 1945 δημοσιογραφούσε, στην αρχή σε τοπικές (χανιώτικες) και αργότερα σε αθηναϊκές εφημερίδες (Ελευθερία). Συγχρόνως σπούδασε νομικά και εργάστηκε και ως δικηγόρος στην Αθήνα. Το 1952 παντρεύτηκε την συμπατριώτισσα του Μελπομένη Βλαχάκη και απέκτησαν μια κόρη, την Ευαγγελία.
Από τα γυμνασιακά του χρόνια τον ενδιέφερε σημαντικά η γλωσσολογία και τα τελευταία χρόνια της δημοσιογραφικής του καριέρας τα αφιέρωσε αποκλειστικά σ' αυτήν αρθρογραφώντας ως "Ο Γλωσσικός" στην εφημερίδα Νέα Πολιτεία.
Απέθανε στην Αθήνα το 1974.

Η βιβλιοθήκη του δωρήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης το 1994 από την κόρη του Ευαγγελία Φιλιππάκη, η οποία συνέταξε και το βιογραφικό σημείωμα του πατέρα της.