Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κρήτης
Αναζήτηση  
Αρχική Σελίδα :: Υπηρεσίες Xρηστών :: Κλειστές Συλλογές (Σπάνια & Πολύτιμα) :: Κλειστές συλλογές :: Αγορές & δωρεές :: Γιώργος Πετρής - Σίμος (1916-1997)
Κλειστές συλλογές
Γιώργος Πετρής

Ο Γιώργος Πετρής, φιλολογικό ψευδώνυμο του Γ. Σίμου, γεννήθηκε στη Μυτιλήνη στις 2 Φεβρουαρίου 1916.

Γιος του Κωνσταντίνου και της Ιφιγένειας Σίμου, το γένος Αποστολέλη, από το Αϊβαλί. Πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο το 1940 και πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, οργανωμένος στο ΕΑΜ Λέσβου. Συνεχίζοντας την αγωνιστική του δράση και μετά την απελευθέρωση καταδικάστηκε από τα στρατοδικεία της εμφυλιοπολεμικής περιόδου. Το 1951 ήταν από τους λίγους βουλευτές που εξέλεξε η Δημοκρατική Παράταξη. Επανεξελέγη βουλευτής της ΕΔΑ στη Μυτιλήνη το 1958. Από το 1955 συμμετείχε στη συντακτική επιτροπή του Περιοδικού Επιθεώρηση Τέχνης έχοντας την ευθύνη για τα εικαστικά. Δημοσίευσε πολυάριθμες συνεντεύξεις καλλιτεχνών, κριτικές και άρθρα θεωρητικού περιεχομένου για τις τέχνες μέχρι το 1967. Διέφυγε στο Παρίσι, όπου και παρέμεινε καθ' όλη τη διάρκεια της δικτατορίας. Εκεί σπούδασε φιλοσοφία και κοινωνιολογία της τέχνης στην Ecole Pratique des Hautes Etudes. Επανήλθε με την μεταπολίτευση στην Ελλάδα, όπου και συνέχισε το κριτικό και επιστημονικό του έργο.

Διετέλεσε πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Τεχνοκριτικών και μέλος της Α. I. C.A.

Πέθανε στη Νέα Σμύρνη, στις 4 Αυγούστου 1997.

Έργα του
  • Μακρυγιάννης - Παναγιώτης Ζωγράφος, Αθήνα 1975.
  • Ο Καραγκιόζης, Αθήνα 1986
  • Λαϊκή Ζωγραφική: Όψεις πρώτης θεώρησης, Αθήνα 1988.

Σύμφωνα με την επιθυμία του η σημαντική συλλογή του σε έργα νεοελληνικής τέχνης δωρήθηκε στο Δήμο Μυτιλήνης ως βάση για τη δημιουργία Δημοτικής Πινακοθήκης.

Η αδελφή του Έλλη Σίμου, ακολουθώντας το ίδιο πνεύμα ανιδιοτελούς προσφοράς, δώρισε τη βιβλιοθήκη και το αρχείο του Γιώργη Πετρή στη Βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.