Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κρήτης
Αναζήτηση  
Αρχική Σελίδα :: Γενικές Πληροφορίες :: Γνωριμία με τη βιβλιοθήκη
Γνωριμία με τη βιβλιοθήκη
Ξενάγηση στη Βιβλιοθήκη

Εγγραφή

Απαραίτητη για κάθε νέο χρήστη της Βιβλιοθήκης είναι η εγγραφή του, προκειμένου να αποκτήσει δικαίωμα δανεισμού του υλικού της. Η εγγραφή γίνεται αφού ο χρήστης παρακολουθήσει ειδικά σεμινάρια για τη βασική χρήση της Βιβλιοθήκης και τις υπηρεσίες της. Εκπαιδευτικά σεμινάρια πραγματοποιούνται  καθ' όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους.

Ωράριο λειτουργίας

Οι χρήστες έχουν πρόσβαση στη Βιβλιοθήκη καθημερινά. Δείτε αναλυτικά το Ωράριο λειτουργίας.

Στους χώρους της Βιβλιοθήκης

Δεν επιτρέπονται ποτά, τρόφιμα, τσιγάρα καθώς και η χρήση κινητών τηλεφώνων. Στην είσοδο της Βιβλιοθήκης υπάρχουν ειδικές θυρίδες, όπου φυλάσσονται τα προσωπικά αντικείμενα των χρηστών.

Οι Βιβλιοθήκες

Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης αποτελείται από την Κεντρική Βιβλιοθήκη στην Πανεπιστημιούπολη του Ρεθύμνου -που υποστηρίζει τις Ανθρωπιστικές, τις Κοινωνικές και τις Επιστήμες Αγωγής- και τη Βιβλιοθήκη Ηρακλείου στην Πανεπιστημιούπολη Ηρακλείου -που υποστηρίζει τη Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών (ΣΘΤΕ) και την Ιατρική.

Πώς να αναζητήσετε ένα βιβλίο

Το βασικό εργαλείο για τον εντοπισμό βιβλίων, περιοδικών και άλλου υλικού της Βιβλιοθήκης είναι ο ηλεκτρονικός κατάλογός της. Παρέχει πληροφορίες για τη διαθεσιμότητα και την τοποθεσία του υλικού:Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου ή Ηρακλείου, συλλογή, ταξινομικός αριθμός, κατάσταση δανεισμού. Δείτε περισσότερα στην ενότητα Τοπικές συλλογές.

Πώς να εντοπίσετε ένα βιβλίο στο ράφι

Για την ταξινόμηση των βιβλίων της, η Βιβλιοθήκη έχει υιοθετήσει  το ταξινομικό σύστημα της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου. Έτσι, στη ράχη κάθε αντιτύπου υπάρχουν γράμματα του λατινικού αλφαβήτου και αριθμοί που περιγράφουν το κυρίως θέμα του. Για να εντοπίσετε ένα βιβλίο, σημειώνετε τον ταξινομικό αριθμό του από τον ηλεκτρονικό κατάλογο και στη συνέχεια το αναζητάτε στο ράφι.

Δανεισμός υλικού

Αν είστε εγγεραμμένος χρήστης της Βιβλιοθήκης, μπορείτε να δανείζεστε υλικό σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες δανεισμού. Γραφεία Δανεισμού υπάρχουν στην είσοδο της Βιβλιοθήκης. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το δανεισμό δείτε στην ενότητα Δικαιώματα δανεισμού.

Υλικοτεχνική Υποδομή

Στις Βιβλιοθήκες Ρεθύμνου και Ηρακλείου είναι διαθέσιμα :

  • προσωπικοί υπολογιστές για την πρόσβαση στις ηλεκτρονικές πηγές πληροφόρησης, σε εφαρμογές MS Office κ.α.
  • εκτυπωτές
  • σαρωτές (scanner)
  • φωτοτυπικά μηχανήματα
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία και τις υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης θα βρείτε στις Συχνές Ερωτήσεις.