Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κρήτης
εκτυπώσιμη μορφή
desc   
Αναζήτηση  
Αρχική Σελίδα :: Ανακοινώσεις
Τρέχουσες
Αρχείο


RSS feed για τις ανακοινώσειςrss feed
Εμφανίζονται:   89-96  από   262 [Αρχή] [Προηγούμενη] [Επόμενη] [Τέλος] Σελίδα: [9][10][11][12][13][14][15]
17-01-2019
[+] Εκδήλωση για τον εμπλουτισμό του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Κρήτης

Εκδήλωση για τον εμπλουτισμό του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Κρήτης με αφορμή τη δωρεά αρχειακού σχετικού υλικού από τον τ. Δήμαρχο Ρεθύμνης Δημήτρη Ζ. Αρχοντάκη

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019, και ώρα 19:30 

στο Λύκειο Ελληνίδων Ρεθύμνου

Αρχεία: Δελτίο τύπου

16-01-2019
[+] Σύναψη συμφωνίας για το αρχείο του περιοδικού Nature (1869-2006)

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι ο Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ / HEAL-Link) έχει συνάψει σύμβαση με τον εκδότη Springer-Nature, η οποία εξασφαλίζει σε όλα τα μέλη του ΣΕΑΒ πρόσβαση στο διηνεκές (perpetual rights) στο αρχείο του περιοδικού Nature των ετών 1869-2006.

Από την αρχή της έκδοσης του, το 1869, το περιοδικό Nature έχει δημοσιεύσει πολλά από τα πιο σημαντικά και με επιρροή άρθρα της σύγχρονης επιστήμης. Το αρχείο του περιοδικού Nature παρέχει στους χρήστες (από ερευνητές έως δημοσιογράφους) μια έγκυρη αφήγηση της ιστορίας της επιστήμης.

Το αρχείο του περιοδικού Nature αποτελεί ένα ανεκτίμητο μέρος κάθε επιστημονικής και ιστορικής έρευνας. Χρησιμοποιείται κυρίως για την άντληση πληροφοριών υποβάθρου, μεθόδων και πρωτοκόλλων, για τη συγγραφή δοκιμίων και επιστημονικών άρθρων, όπως επίσης και ως εκπαιδευτικό εργαλείο για όλα τα ακαδημαϊκά επίπεδα, ως πηγή αναφοράς στα μαθήματα για την ιστορία της επιστήμης και την επιστήμη στην κοινωνία.

Μπορείτε να έχετε πρόσβαση και μέσω του ενιαίου αλφαβητικού καταλόγου των ηλεκτρονικών περιοδικών της Βιβλιοθήκης (http://minos.lib.uoc.gr:3210/sfxlcl3/az)

16-01-2019
[+] Σύναψη συμφωνίας για ηλεκτρονικές πηγές του εκδότη Brill

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι ο Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ / HEAL-Link) έχει συνάψει σύμβαση με τον εκδότη Brill, η οποία εξασφαλίζει σε όλα τα μέλη του ΣΕΑΒ πρόσβαση στο διηνεκές (perpetual rights) στις παρακάτω ηλεκτρονικές πηγές, καλύπτοντας ανάγκες της ακαδημαϊκής κοινότητας στον τομέα των ανθρωπιστικών επιστημών:


ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

  • Brill Dictionary of Ancient Greek Online : αγγλική έκδοση του Vocabolario della Lingua Greca του Franco Montanari. Καθιερωμένο ως το σημαντικότερο σύγχρονο λεξικό της αρχαίας ελληνικής, συγκεντρώνει 140.000 λήμματα από τη λογοτεχνία, παπύρους, επιγραφές και άλλες πηγές της αρχαϊκής περιόδου έως τον 6ο αιώνα μ.Χ. -ενίοτε και πέραν αυτού.
  • Brill's Companions to Classical Studies Online I-IV : σειρά εγχειριδίων, στην αγγλική γλώσσα, για μια ευρεία ποικιλία θεμάτων και προσώπων από την Κλασική Αρχαιότητα καθώς και την υποδοχή τους στον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Σχεδιασμένα για σπουδαστές και μελετητές, τα βιβλία εξηγούν τις υπάρχουσες πηγές, τις μεθόδους και τις προσεγγίσεις που είναι κατάλληλες γι' αυτές, τα θέματα που προκύπτουν και τον τρόπο που έχουν αντιμετωπιστεί, καθώς και τα περιθώρια διαφωνιών.
  • Encyclopedia of Ancient Greek Language and Linguistics Online : ένα μοναδικό έργο που συγκεντρώνει τις τελευταίες έρευνες από μια σειρά επιστημονικών κλάδων που συμβάλλουν στην γνώση της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, προσφέροντας μια συστηματική και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση όλων των πτυχών της ιστορίας και της μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής. Είναι ένα απαραίτητο ερευνητικό εργαλείο για τους μελετητές και τους σπουδαστές της ελληνικής γλώσσας, της γλωσσολογίας, άλλων ινδοευρωπαϊκών γλωσσών, καθώς και της Βιβλικής βιβλιογραφίας.
  • International Aristotle Bibliography : ένα ολοκληρωμένο ερευνητικό εργαλείο που παρέχει πρόσβαση σε περισσότερα από 50.000 βιβλία, άρθρα περιοδικών, κεφάλαια βιβλίων, βιβλιοκρισίες και διατριβές για τον φιλόσοφο Αριστοτέλη και την επίδρασή του. Η βιβλιογραφία καλύπτει περισσότερα από 100 χρόνια δημοσιεύσεων σε ένα ευρύ φάσμα γλωσσών, αποτελώντας ανεκτίμητη πηγή για κάθε ενδιαφερόμενο για την (αρχαία) φιλοσοφία.
  • Lexicon of Greek Grammarians of Antiquity : χρήσιμο εργαλείο για τους μελετητές της ελληνικής και της λατινικής αρχαιότητας, πρώτο σημείο αναφοράς για πληροφορίες σχετικά με τους αρχαίους γραμματικούς, ιδιαιτέρως στην έρευνα για την ιστορία της φιλολογίας, της γραμματικής και της αρχαίας λογιοσύνης. Περιέχει επί του παρόντος εγγραφές για περισσότερους από 300 γραμματικούς.
  • New Pauly Online : πρόσβαση στο γερμανικό εγκυκλοπαιδικό έργο για τον αρχαίο κόσμο Der Neue Pauly καθώς και στην αγγλική του έκδοση Brill’s New Pauly. Πρόκειται για ένα απαράμιλλο σύγχρονο πληροφοριακό έργο για την αρχαιότητα λόγω της εγκυκλοπαιδικής του κάλυψης και του υψηλού ακαδημαϊκού επίπεδου του, καθώς και της διεπιστημονικής και σύγχρονης προσέγγισής του. Το τμήμα για την Αρχαιότητα είναι αφιερωμένο στην ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα, καλύπτοντας περισσότερα από δύο χιλιάδες χρόνια ιστορίας. Το τμήμα για την Κλασσική Παράδοση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη μακρά και σημαντική επιρροή της αρχαιότητας αλλά και στη διαδικασία συνεχούς επανεξέτασης και επανεκτίμησης της αρχαίας κληρονομιάς.
  • New Pauly Supplements I : συλλογή πληροφοριακών έργων που συμπληρώνουν και εμπλουτίζουν την εγκυκλοπαιδική πηγή New Pauly Online. Περιλαμβάνει 6 σημαντικά πληροφοριακά έργα για τη μελέτη του αρχαίου κόσμου και την υποδοχή του στους επόμενους αιώνες: 1. Chronologies of the Ancient World, 2. Dictionary of Greek and Latin Authors and Texts, 3. Historical Atlas of the Ancient World, 4. The Reception of Myth and Mythology, 5. The Reception of Classical Literature, 6. The History of Classical Scholarship.
  • Supplementum Epigraphicum Graecum Online : συλλογή των πρόσφατα δημοσιευμένων ελληνικών επιγραφών καθώς και μελετών για ήδη γνωστά τεκμήρια. Παρουσιάζει τα πλήρη ελληνικά κείμενα όλων των νέων επιγραφών συνοδευόμενων από κριτικό σχολιασμό, ενώ συνοψίζει νέες αναγνώσεις, ερμηνείες και μελέτες γνωστών επιγραφών, παρουσιάζοντας ενίοτε και το ελληνικό τους κείμενο.

    Μπορείτε να έχετε πρόσβαση και μέσα από τον Κατάλογο των βάσεων δεδομένων της Βιβλιοθήκης (https://www.lib.uoc.gr/hierarchy/?show_typeSelector=0&dc_type=BIDB&add_File=/res/ekdb/4bdb/&styl=)
12-11-2018
[+] SCOAP3 & Περιοδικά Φυσικής Υψηλών Ενεργειών

Αγαπητά μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας,

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ) συμμετέχει στο πρόγραμμα του SCOAP3 από το 2014 και δίνει το δικαίωμα σε όλους του Έλληνες ερευνητές του τομέα της Φυσικής Υψηλών Ενεργειών να έχουν πρόσβαση και να δημοσιεύουν στα περιοδικά του SCOAP3 χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Το SCOAP3 είναι μία μοναδική σύμπραξη άνω των 3000 βιβλιοθηκών, σημαντικών φορέων χρηματοδότησης και ερευνητικών κέντρων σε 44 χώρες και 3 διακυβερνητικών οργανισμών. Σε συνεργασία με κορυφαίους εκδότες, το SCOAP3 έχει μετατρέψει τα πιο δημοφιλή περιοδικά στον τομέα της Φυσικής Υψηλών Ενεργειών σε περιοδικά Ανοικτής Πρόσβασης χωρίς κόστος για τους συγγραφείς. Το SCOAP3 πληρώνει κεντρικά τους εκδότες για το κόστος παροχής ανοικτής πρόσβασης, οι εκδότες με τη σειρά τους μειώνουν τα τέλη συνδρομής σε όλους τους πελάτες τους, οι οποίοι μπορούν να κατευθύνουν εκ νέου αυτά τα κεφάλαια για να συμβάλουν στο SCOAP3 . Κάθε χώρα συμβάλλει κατά τρόπο ανάλογο με την επιστημονική της παραγωγή στον τομέα της Φυσικής Υψηλών Ενεργειών. Επιπλέον, τα υφιστάμενα περιοδικά ανοικτής πρόσβασης υποστηρίζονται επίσης κεντρικά, αφαιρώντας κάθε οικονομικό φραγμό για τους δημιουργούς. Οι ερευνητές μπορούν να δημοσιεύσουν χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση σε όλα τα περιοδικά που συμμετέχουν στο SCOAP3 . Τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας παραμένουν στους συγγραφείς και με άδεια CC-BY επιτρέπεται η εξόρυξη κειμένου και δεδομένων. Όλα τα άρθρα διατίθενται ως ανοιχτής πρόσβασης στις ιστοσελίδες των εκδοτών και ταυτόχρονα περιλαμβάνονται στο καταθετήριο του SCOAP3 για περαιτέρω διανομή.

Περισσότερες πληροφορίες και δεδομένα για το SCOAP3 μπορείτε να βρείτε στην παρακάτω ιστοσελίδα:

https://scoap3.org/

30-09-2018
[+] Σεμινάρια Βιβλιογραφίας (Ηράκλειο)

Η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Π.Κ. οργανώνει, μετά από συνεννόηση με το διδακτικό προσωπικό, σεμινάρια βιβλιογραφίας για τους φοιτητές 2ου και 3ου έτους.

Τα σεμινάρια είναι διαδραστικά και περιλαμβάνουν παραδείγματα αναζήτησης βιβλίων, περιοδικών στον κατάλογο της βιβλιοθήκης (OPAC), αλλά και θεμάτων σε Βάσεις Δεδομένων (συνδρομές του Π.Κ.). Λαμβάνουν χώρα είτε στο ηλεκτρονικό αναγνωστήριο είτε στην αίθουσα τηλεδιάσκεψης της βιβλιοθήκης.

Ήδη πραγματοποιήθηκαν 3 σεμινάρια βιβλιογραφίας για τους φοιτητές του Τμ. Χημείας.

 

29-09-2018
[+] Ανανέωση συνδρομής της Β.Δ. Thesaurus Linguae Graecae (TLG) για το Π.Κ. χάρη στην Ελληνική Κοινοπραξία ( Heal-Link)

Αγαπητά μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας,

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία σύναψης συμφωνίας του ΣΕΑΒ για τη βάση Thesaurus Linguae Graecae (TLG) για όλα τα μέλη του. Η συμφωνία ισχύει ως 31/08/2019, με δυνατότητα ανανέωσης ως το τέλος του 2021.

Η βάση Thesaurus Linguae Graecae (TLG) είναι μια βάση πλήρους κειμένου που περιλαμβάνει τα κείμενα που σώζονται από την περίοδο του Ομήρου (8ος αιώνας π.Χ.) έως το 1453 μ.Χ. Είναι αποτέλεσμα ενός ερευνητικού προγράμματος του University of California, Irvine που ενημερώνεται συνεχώς με νέο περιεχόμενο και βελτιώνεται με νέα χαρακτηριστικά και στόχος του είναι να δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη ψηφιακή βιβλιοθήκη ελληνικής λογοτεχνίας από την αρχαιότητα έως το σήμερα. Οι ερευνητικές δραστηριότητες της βάσης TLG συνδυάζουν τις παραδοσιακές μεθοδολογίες φιλολογικής και λογοτεχνικής μελέτης με τα πιο προηγμένα χαρακτηριστικά της τεχνολογίας της πληροφορίας. Σήμερα, η βάση TLG περιλαμβάνει περισσότερες από 110 εκατομμύρια λέξεις, 10.000 αρχαίων ελληνικών κειμένων, που σχετίζονται με 4.000 συγγραφείς. Αποτελεί ένα εξειδικευμένο, αλλά μεγάλης χρησιμότητας εργαλείο, που εξυπηρετεί τις ανάγκες ερευνητών και μεταπτυχιακών φοιτητών στις ανθρωπιστικές επιστήμες και ειδικότερα στις κλασσικές και μεσαιωνικές σπουδές.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για την πρόσβαση στη βάση TLG, εκτός από την IP διεύθυνση που είναι ήδη δηλωμένη στον πάροχο, είναι απαραίτητη η δημιουργία λογαριασμού από κάθε χρήστη χωριστά.

26-09-2018
[+] Σεμινάρια/Ενημερώσεις για τη Βασική Χρήση της Βιβλιοθήκης και τον Κατάλογό της (Ρέθυμνο)

Η Βιβλιοθήκη καλωσορίζει τους πρωτοετείς φοιτητές και τους ενημερώνει με ειδικά σεμινάρια για τις έντυπες και τις ηλεκτρονικές συλλογές της, για τις προσφερόμενες υπηρεσίες της και για τους κανόνες λειτουργίας της.

ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ (ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΕΤΕΙΣ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΣΕ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΕΤΗ) ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΔΕΥΤΕΡΟΕΤΕΙΣ, ΤΡΙΤΟΕΤΕΙΣ, … ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ
Από Δευτέρα 8 Οκτωβρίου έως και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

ΠΡΩΤΟΕΤΕΙΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ
Από Δευτέρα 15 Οκτωβρίου έως και Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

ΠΡΩΤΟΕΤΕΙΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Από Δευτέρα 22 Οκτωβρίου έως και Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

ΠΡΩΤΟΕΤΕΙΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ
Από Δευτέρα 29 Οκτωβρίου έως και Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

Οι ενημερώσεις θα διεξάγονται ως εξής:

Α΄ Ενότητα: Βασική Χρήση της Βιβλιοθήκης -> 10:00 π.μ. – 11:15 π.μ.
Β΄ Ενότητα : Χρήση Ηλεκτρονικού Καταλόγου -> 11:30 π.μ. – 12:45 π.μ.

*Η παρακολούθηση και των δύο ενοτήτων (Α’ και Β’) είναι υποχρεωτική για την ενεργοποίηση του δικαιώματος δανεισμού βιβλίων και οι φοιτητές παρακολουθούν 1 φορά (όποια ημέρα επιθυμούν)

*Όσοι προσέρχονται μετά την προκαθορισμένη ώρα δε γίνονται δεκτοί.

30-08-2018
[+] Επαναφορά χειμερινού ωραρίου Κεντρικής Βιβλιοθήκης (Ρέθυμνο)

Η Κεντρική Βιβλιοθήκης (Ρέθυμνο) θα λειτουργεί κανονικά -σύμφωνα με το χειμερινό ωράριό της- από το Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018

Εμφανίζονται:   89-96  από   262 [Αρχή] [Προηγούμενη] [Επόμενη] [Τέλος] Σελίδα: [9][10][11][12][13][14][15]