Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κρήτης
Αναζήτηση  
Αρχική Σελίδα :: Ανακοινώσεις :: Βράβευση της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης ΑΝΕΜΗ

27-03-2009  -  Βράβευση της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης ΑΝΕΜΗ

Διπλή διάκριση για τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης και την Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Νεοελληνικών Σπουδών «Ανέμη»

Vraveio AnemiΣτις 31 Μαρτίου 2009 η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης τιμήθηκε με διπλή διάκριση για δύο έργα ψηφιοποίησης που υλοποίησε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κοινωνία της Πληροφορίας (ΕΠ ΚτΠ). Συγκεκριμένα, έλαβε βραβείο Αριστείας για τη δημιουργία της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Νεοελληνικών Σπουδών «Ανέμη» (πρόσκληση 65) και τιμητική διάκριση βέλτιστης πρακτικής για την ποιότητα του έργου «Ανταίος»: Ενιαίο Ηλεκτρονικό Ευρετήριο Βασικών Εγχειριδίων Νεοελληνικών Σπουδών (πρόσκληση 172).

H Ψηφιακή βιβλιοθήκη Ανέμη (http://anemi.lib.uoc.gr) ιδρύθηκε το 2004 από τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κεντρική επιδίωξη των δημιουργών της είναι ο εκσυγχρονισμός του θεσμού της παραδοσιακής Βιβλιοθήκης, με τη δημιουργία μιας μεγάλης ψηφιακής Βιβλιοθήκης νεοελληνικού κυρίως ενδιαφέροντος, που αξιοποιεί τα επιτεύγματα της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας, την τεχνογνωσία και τις πλούσιες συλλογές παλαιών και σπάνιων βιβλίων του Πανεπιστημίου Κρήτης αλλά και όσων άλλων φορέων θέλησαν και θέλουν να συμβάλλουν στη συγκρότηση μιας Μεγάλης Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Νεοελληνικών Σπουδών στο διαδίκτυο.Anemi

Η Ανέμη προσφέρει, 24 ώρες το 24τετράωρο, στον επισκέπτη του ιστοτόπου της, μια πλούσια ηλεκτρονική βιβλιογραφική βάση δεδομένων και συνδέει, όπου δε θίγονται πνευματικά δικαιώματα τρίτων, τη βιβλιογραφική εγγραφή με το ίδιο το ψηφιοποιημένο βιβλίο. Έτσι ο χρήστης της μπορεί να διαβάσει, να τυπώσει, ή και να αποθηκεύσει στον υπολογιστή του, σελίδες ή ακόμη και ολόκληρο κάθε σπάνιο ψηφιοποιημένο τεκμήριο.

Από το Σεπτέμβριο του 2008 οι ηλεκτρονικές βιβλιογραφικές εγγραφές της «Ανέμης» μπορούν να εμπλουτιστούν με ηλεκτρονικούς πίνακες περιεχομένων και ευρετήρια. Η πρακτική αυτή εφαρμόζεται ήδη σε 100 επιλεγμένα ψηφιακά τεκμήρια και συνδυάζει την εύκολη επισκόπηση της ύλης του βιβλίου με τη γρήγορη πλοήγηση στην ψηφιοποιημένη σελίδα, όπου καταχωρείται η κάθε πληροφορία.

AntaiosΙδιαίτερα χρήσιμη στους μελετητές του Νεότερου Ελληνισμού είναι η ενοποίηση των δεδομένων όλων των μεμονωμένων ευρετηρίων σ' ένα υπερευρετήριο, το Ενιαίο Ευρετήριο Βασικών Εγχειριδίων για τη Νεοελληνική Ιστορία και Λογοτεχνία Ανταίος. Ο «Ανταίος», έργο τεχνολογικής καινοτομίας, προσφέρει αυτοματοποιημένη συνδυαστική επισκόπηση όλων των επιμέρους ευρετηρίων που αναρτώνται στην Ανέμη και διευκολύνει τη μετάβαση στην ψηφιοποιημένη σελίδα, όπου εντοπίζεται το λήμμα αναζήτησης.

Το πλούσιο βιβλιογραφικό υλικό της Ανέμης συγκροτούν σήμερα επτά ψηφιακές συλλογές:

  • Ο Νεοελληνιστής, μια ψηφιακή συλλογή που βασίζεται στην ηλεκτρονική βιβλιογραφική αποδελτίωση του βιβλίου Εγχειρίδιο του Νεοελληνιστή, του καθηγητή της Νεοελληνικής Φιλολογίας και επιστημονικού υπευθύνου της «Ανέμης», Αλέξη Πολίτη. Προσφέρει πλούσια ηλεκτρονική βιβλιογραφία για όλους τους κλάδους των Νεοελληνικών σπουδών και παρέχει δωρεάν, σε ψηφιακή μορφή, παλαιότερες ελληνικές βιβλιογραφίες, λεξικά, εγκυκλοπαίδειες, καταλόγους και διάφορα χρήσιμα εγχειρίδια, παλαιά αλλά και νεότερα, εφόσον οι συγγραφείς τους έχουν παραχωρήσει στην «Ανέμη» το δικαίωμα της ελεύθερης προβολής του έργου τους στο διαδίκτυο.
  • Η Ελληνική Ψηφιακή Βιβλιογραφία 15ος-20ος αιώνας θησαύρισε και προσφέρει σε ψηφιακή μορφή όλο το σπάνιο πλούτο των Κλειστών Συλλογών της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης, που ανήκει στην προαναφερθείσα περίοδο και δεν υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα. Η ίδια συλλογή εμπλουτίστηκε σημαντικά με επιλεγμένα βιβλία από την ιστορική Βιβλιοθήκη του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Αδριανουπόλεως. Επίσης, αξίζει να μνημονευτεί και η μικρότερη συμβολή άλλων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, όπως το Μουσείο Παπα-Μιχάλη Γεωργουλάκη (Ασώματος), οι προσωπικές βιβλιοθήκες του μητροπολίτου Κίτρους Κωνσταντινού Κοϊδάκη, του μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών Νικηφόρου Τζιφόπουλου και της οικογένειας Νικολάου Ανδρουλιδάκη.

Συνεργαζόμενη με μικρές και μεγάλες βιβλιοθήκες που παραχώρησαν τα βιβλία τους για να ψηφιοποιηθούν από την σύγχρονη ψηφιακή μονάδα της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης και δημιουργώντας υπερσυνδέσμους για όσα βιβλία της ίδιας περιόδου ψηφιοποιήθηκαν από άλλους φορείς, η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη «Ανέμη» συνεχίζει να υποστηρίζει το αρχικό της όραμα: να θησαυρίσει σε ψηφιακή μορφή τα βιβλία της Ελληνικής Βιβλιογραφίας και να τα προσφέρει ελεύθερα στο διαδίκτυο, συμβάλλοντας στη δημιουργία της Εθνικής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Σπανίων Ελληνικών Εντύπων.

  • Η ψηφιακή συλλογή Μάρκος Μουσούρος συγκροτείται από βιβλία και αρχειακό υλικό που αφορούν την ιστορία και τον πολιτισμό της Κρήτης. Το μεγαλύτερο τμήμα της συλλογής προέρχεται από τις βιβλιοθήκες και τα αρχεία επιφανών Κρητικών λογίων και λογοτεχνών, όπως ο Ερρίκος Μοάτσος, ο Παντελής Πρεβελάκης, ο Ιωάννης Καλιτσουνάκις. Diakrish
  • Ο Ανάχαρσης, μια ακόμα ψηφιακή συλλογή της Ανέμης, εμπλουτίζεται σταδιακά με τα σπάνια περιηγητικά έργα ελληνικού ενδιαφέροντος του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ, μέσω υπερσυνδέσμων, διευκολύνεται η μετάβαση σε επιλεγμένα περιηγητικά έργα που έχουν ψηφιοποιήσει άλλοι φορείς, όπως το Google, η Gallica, το Κέντρο Ψηφιοποίησης που Πανεπιστημίου του Göttingen κ.ά. 
  • Η ψηφιακή συλλογή Varia συγκροτείται από βιβλία που ζητήθηκαν για ψηφιοποίηση από τους αναγνώστες των Κλειστών Συλλογών και τους επισκέπτες της «Ανέμης» και δεν εντάσσονται σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες.
  • Η ψηφιακή συλλογή Ανταίος περιλαμβάνει τα βιβλία που επιλέχθηκαν να εμπλουτιστούν με πίνακες περιεχομένων και ευρετήρια.
  • Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στην ψηφιακή συλλογή του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Αδριανουπόλεως. Η συλλογή συγκροτείται από τα παλαιότερα βιβλία του ιστορικού συλλόγου, τα οποία σώζονται στη Βιβλιοθήκη του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Αδριανουπολιτών που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

Η Ανέμη διαθέτει σήμερα 14.000 ηλεκτρονικές βιβλιογραφικές εγγραφές, 10.300 ψηφιοποιημένα βιβλία, άρθρα και περιοδικά, που αντιστοιχούν σε ένα σύνολο 2.000.000 ψηφιοποιημένων σελίδων. Το υλικό αυτό εμπλουτίζεται καθημερινά, με την οικονομική υποστήριξη και των προγραμμάτων ΕΠΕΑΕΚ, ώστε η Ανέμη αποτελεί τη μεγαλύτερη, την εγκυρότερη και σίγουρα την πιο εξυπηρετική ηλεκτρονική πηγή πληροφοριών για τους Νεοελληνιστές παγκοσμίως.

 


Επιστροφή στις ανακοινώσεις