Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κρήτης
Αναζήτηση  
Αρχική Σελίδα :: Ανακοινώσεις :: Έκθεση "Η εικονογράφηση των αναγνωστικών βιβλίων του δημοτικού από το Μεσοπόλεμο μέχρι το 1967"

21-03-2018  -  Έκθεση "Η εικονογράφηση των αναγνωστικών βιβλίων του δημοτικού από το Μεσοπόλεμο μέχρι το 1967"

Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο φιλοξενεί την έκθεση με τίτλο "Η εικονογράφηση των αναγνωστικών βιβλίων του δημοτικού από το Μεσοπόλεμο μέχρι το 1967". Το σχολικό βιβλίο – ειδικά αυτό των πρώτων τάξεων του δημοτικού – αποτελεί ένα διδακτικό εργαλείο, μέσω του οποίου, το παιδί λαμβάνει τα πρώτα του ερεθίσματα και διαμορφώνει την πρώτη του εικόνα για τον κόσμο, την κοινωνία και τις ηθικές αξίες που τη διέπουν. Το περιεχόμενο της έκθεσης έχει δομηθεί γύρω από δυο σημαντικά ιστορικά γεγονότα: την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1917 και την ίδρυση του Οργανισμού Εκδόσεως Σχολικών Βιβλίων (ΟΕΣΒ) το 1937.

Πρόκειται για δυο γεγονότα-σταθμούς στην εξέλιξη του ελληνικού σχολικού βιβλίου. Τα αναγνωστικά και τα αλφαβητάρια του Μεσοπολέμου ήταν προϊόντα της μεταρρυθμιστικής πολιτικής των Φιλελευθέρων. Η έκθεση επικεντρώνεται στην ανάδειξη των ιδεολογικών χαρακτηριστικών τους, όπως αυτά διαφαίνονται από την εικονογράφησή τους: απαλλαγμένα από εθνοκεντρικές τάσεις, προσαρμοσμένα στην παιδική αντίληψη και με νεωτεριστικό ύφος. Η ίδρυση του ΟΕΣΒ άλλαξε το χαρακτήρα του σχολικού βιβλίου: το έθεσε υπό τον κρατικό έλεγχο. Στα αναγνωστικά της περιόδου 1937-1967 που παρουσιάζονται, τα οποία διατήρησαν την καλλιτεχνική ποιότητα των προγενέστερων, η εικονογράφηση αντανακλά τις πολιτικοκοινωνικές ανακατατάξεις της εποχής, κάνοντας σαφή τη λειτουργία του αναγνωστικού ως μέσου της κοινωνικής και της ιδεολογικής διαμόρφωσης του παιδιού.


Η έκθεση διοργανώθηκε από τις φοιτήτριες του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Ιστορία της Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αθηνά Γιαννακάκη και κ. Ζωή Σπύρου με την υποστήριξη των κ.κ Νίκης Πετράκη του Εργαστηρίου Συντήρησης και Ελένης Κωβαίου του Τμήματος Αρχείων, Κλειστών συλλογών, της Βιβλιοθήκης.

Διάρκεια Έκθεσης: 21/03/2018 έως 02/06/2018 Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα- Παρασκευή 9:00-20:00, Σάββατο 9:00-15:00.


Επιστροφή στις ανακοινώσεις