20-01-2012  -  Δελτίο Τύπου Υπουργείου Παιδείας για τις Ηλεκτρονικές Πηγές

Εξασφάλιση των αναγκαίων κονδυλίων για την πληρωμή των συμβάσεων πρόσβασης στις επιστημονικές ηλεκτρονικές πηγές το 2012 (Δελτίο τύπου 19-01-12)

Το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ανταποκρινόμενο στο αίτημα του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ), δέσμευσε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το ποσό των 16,5 εκατομμυρίων ευρώ, για το 2012, προκειμένου να γίνει η αποπληρωμή όλων των συμβάσεων και να συνεχιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας στις επιστημονικές ηλεκτρονικές πηγές.

Η Υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, με επιστολή της στον πρόεδρο του ΣΕΑΒ, Νικόλαο Μήτρου, υπογραμμίζει ότι η εξασφάλιση των αναγκαίων κονδυλίων για την πληρωμή των συμβάσεων πρόσβασης στις επιστημονικές ηλεκτρονικές πηγές αποτέλεσε πρώτη προτεραιότητα, δεδομένης της σημασίας που έχει για το Υπουργείο Παιδείας η ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας, της καινοτομίας και της αριστείας. Για το σκοπό αυτό δεσμεύθηκαν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων πάνω από 76 εκατομμύρια ευρώ και προωθήθηκαν για πληρωμές συμβάσεων, των ετών 2009- 2011, άνω των 42 εκατομμυρίων ευρώ, παρά τη δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία. Ταυτόχρονα, υλοποιούνται έργα στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 27 εκατομμυρίων ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση».

Παράλληλα, η Υπουργός στην επιστολή της εκφράζει ικανοποίηση για τη μείωση κατά 20%, που πέτυχε ο ΣΕΑΒ, στο κόστος των συμβάσεων των περιοδικών, με διατήρηση τηςπρόσβασης στο ίδιο περιεχόμενο, που οδηγεί σε εξοικονόμηση τουλάχιστον τριών εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Πηγή : http://www.minedu.gov.gr/grafeio-typou/deltia-typoy/19-01-12-eksasfalisi-ton-anagkaion-kondylion-gia-tin-pliromi-ton-symbaseon-prosbasis-stis-epistimonikes-ilektronikes-piges.html