Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κρήτης
Αναζήτηση  
Αρχική Σελίδα :: Ανακοινώσεις :: Συμμετοχή του Σ.Ε.Α.Β. στη δεύτερη φάση του προγράμματος Ανοικτής Πρόσβασης SCOAP3

18-06-2018  -  Συμμετοχή του Σ.Ε.Α.Β. στη δεύτερη φάση του προγράμματος Ανοικτής Πρόσβασης SCOAP3

To SCOAP3 (Sponsoring Consortium for Open Access Publishing in Particle Physics) είναι η κοινοπραξία που υποστηρίζει τη δημοσίευση άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά με το καθεστώς της Ανοικτής Πρόσβασης (Gold Open Access). 

Κάθε χώρα-μέλος συμμετέχει στον προϋπολογισμό του SCOAP3 με ένα ποσό που έχει προκύψει από κατάλληλο αλγόριθμο, ο οποίος είχε αναπτυχθεί στο ερευνητικό στάδιο του έργου και λαμβάνει υπόψη του τον αριθμό των ερευνητικών δημοσιεύσεων κάθε χώρας-μέλους στο πεδίο High-Energy Physics. Ο  Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ) συμμετέχει στο SCOAP3, καλύπτοντας τη συνδρομή της χώρας και κατά την τριετία 2017-2019.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου μας έχουν την ευκαιρία να δημοσιεύσουν επιστημονικά άρθρα στο θεματικό πεδίο της φυσικής υψηλών ενεργειών (high-energy physics) με ανοικτό τρόπο -χωρίς να επιβαρυνθούν οικονομικά- και να αυξήσουν τα άρθρα του Πανεπιστημίου Κρήτης που τώρα ανέρχονται σε 63 (βλ. σχετικό κατάλογο στο αποθετήριο του SCOAP3).

Διαδικασία

Ο ερευνητής που επιθυμεί να δημοσιεύσει ένα άρθρο σε κάποιο από τα περιοδικά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα ακολουθήσει την κανονική διαδικασία υποβολής άρθρου που προβλέπει κάθε περιοδικό, χωρίς όμως κάποια δική του χρέωση. Ταυτόχρονα διατηρεί τα πνευματικά δικαιώματά του (copyright), γεγονός που επιτρέπει να το καταθέσει και σε άλλα σημεία, π.χ. στο Ιδρυματικό Αποθετήριο (κάτι που ενθαρρύνει η Βιβλιοθήκη για να υπάρχει η σχετική καταγραφή και στις δικές μας υποδομές). Όταν το άρθρο περάσει τα στάδια ομότιμης κρίσης και εγκριθεί η δημοσίευσή του, ο ερευνητής θα κληθεί να υπογράψει το σχετικό συμφωνητικό, το οποίο θα είναι ελαφρώς διαφοροποιημένο, γιατί πρόκειται για δημοσίευση Ανοικτής Πρόσβασης.

Ο κατάλογος με τα επιλέξιμα περιοδικά είναι:

1.      Acta Physica Polonica B (APPB)

2.      Advances in High Energy Physics (AHEP)

3.      Chinese Physics C (CPC)

4.      The European Physical Journal C (EPJC)

5.      The Journal of High Energy Physics (JHEP)

6.      Nuclear Physics B (NPB)

7.      Physics Letters B (PLB)

8.      Physical Review C (PRC)

9.      Physical Review D (PRD)

10.  Physical Review Letters (PRL)

11.  Progress of Theoretical and Experimental Physics (PTEP)

 Οι δημοσιεύσεις που έχουν γίνει από Έλληνες ερευνητές από το 2014 μέχρι σήμερα ανέρχονται στις 1069 και μπορούν να βρεθούν συγκεντρωμένες στο αποθετήριο του SCOAP3


Επιστροφή στις ανακοινώσεις