Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κρήτης
εκτυπώσιμη μορφή
desc   
Αναζήτηση  
Αρχική Σελίδα :: Ανακοινώσεις
Τρέχουσες
Αρχείο


RSS feed για τις ανακοινώσειςrss feed
Εμφανίζονται:   209-216  από   263 [Αρχή] [Προηγούμενη] [Επόμενη] [Τέλος] Σελίδα: [24][25][26][27][28][29][30]
06-04-2009
[+] Ανακοίνωση του Συνδέσμου των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών σχετικά με την πρόσβαση στις ηλεκτρονικές πηγές του Συνδέσμου για το διάστημα 2009-2011

Tο ΥπΕΠΘ αποφάσισε να εντάξει τη χρηματοδότηση των συμβάσεων για τις ηλεκτρονικές πηγές πληροφόρησης του ΣΕΑΒ στο ΕΣΠΑ. Λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών της ένταξης ενδέχεται να παρουσιαστούν κατά το επόμενο χρονικό διάστημα προβλήματα πρόσβασης. Ο ΣΕΑΒ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια.

27-03-2009
[+] Βράβευση της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης ΑΝΕΜΗ

Διπλή διάκριση για τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης και την Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Νεοελληνικών Σπουδών «Ανέμη»

Vraveio AnemiΣτις 31 Μαρτίου 2009 η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης τιμήθηκε με διπλή διάκριση για δύο έργα ψηφιοποίησης που υλοποίησε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κοινωνία της Πληροφορίας (ΕΠ ΚτΠ). Συγκεκριμένα, έλαβε βραβείο Αριστείας για τη δημιουργία της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Νεοελληνικών Σπουδών «Ανέμη» (πρόσκληση 65) και τιμητική διάκριση βέλτιστης πρακτικής για την ποιότητα του έργου «Ανταίος»: Ενιαίο Ηλεκτρονικό Ευρετήριο Βασικών Εγχειριδίων Νεοελληνικών Σπουδών (πρόσκληση 172).

H Ψηφιακή βιβλιοθήκη Ανέμη (http://anemi.lib.uoc.gr) ιδρύθηκε το 2004 από τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κεντρική επιδίωξη των δημιουργών της είναι ο εκσυγχρονισμός του θεσμού της παραδοσιακής Βιβλιοθήκης, με τη δημιουργία μιας μεγάλης ψηφιακής Βιβλιοθήκης νεοελληνικού κυρίως ενδιαφέροντος, που αξιοποιεί τα επιτεύγματα της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας, την τεχνογνωσία και τις πλούσιες συλλογές παλαιών και σπάνιων βιβλίων του Πανεπιστημίου Κρήτης αλλά και όσων άλλων φορέων θέλησαν και θέλουν να συμβάλλουν στη συγκρότηση μιας Μεγάλης Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Νεοελληνικών Σπουδών στο διαδίκτυο.Anemi

Η Ανέμη προσφέρει, 24 ώρες το 24τετράωρο, στον επισκέπτη του ιστοτόπου της, μια πλούσια ηλεκτρονική βιβλιογραφική βάση δεδομένων και συνδέει, όπου δε θίγονται πνευματικά δικαιώματα τρίτων, τη βιβλιογραφική εγγραφή με το ίδιο το ψηφιοποιημένο βιβλίο. Έτσι ο χρήστης της μπορεί να διαβάσει, να τυπώσει, ή και να αποθηκεύσει στον υπολογιστή του, σελίδες ή ακόμη και ολόκληρο κάθε σπάνιο ψηφιοποιημένο τεκμήριο.

Από το Σεπτέμβριο του 2008 οι ηλεκτρονικές βιβλιογραφικές εγγραφές της «Ανέμης» μπορούν να εμπλουτιστούν με ηλεκτρονικούς πίνακες περιεχομένων και ευρετήρια. Η πρακτική αυτή εφαρμόζεται ήδη σε 100 επιλεγμένα ψηφιακά τεκμήρια και συνδυάζει την εύκολη επισκόπηση της ύλης του βιβλίου με τη γρήγορη πλοήγηση στην ψηφιοποιημένη σελίδα, όπου καταχωρείται η κάθε πληροφορία.

AntaiosΙδιαίτερα χρήσιμη στους μελετητές του Νεότερου Ελληνισμού είναι η ενοποίηση των δεδομένων όλων των μεμονωμένων ευρετηρίων σ' ένα υπερευρετήριο, το Ενιαίο Ευρετήριο Βασικών Εγχειριδίων για τη Νεοελληνική Ιστορία και Λογοτεχνία Ανταίος. Ο «Ανταίος», έργο τεχνολογικής καινοτομίας, προσφέρει αυτοματοποιημένη συνδυαστική επισκόπηση όλων των επιμέρους ευρετηρίων που αναρτώνται στην Ανέμη και διευκολύνει τη μετάβαση στην ψηφιοποιημένη σελίδα, όπου εντοπίζεται το λήμμα αναζήτησης.

Το πλούσιο βιβλιογραφικό υλικό της Ανέμης συγκροτούν σήμερα επτά ψηφιακές συλλογές:

  • Ο Νεοελληνιστής, μια ψηφιακή συλλογή που βασίζεται στην ηλεκτρονική βιβλιογραφική αποδελτίωση του βιβλίου Εγχειρίδιο του Νεοελληνιστή, του καθηγητή της Νεοελληνικής Φιλολογίας και επιστημονικού υπευθύνου της «Ανέμης», Αλέξη Πολίτη. Προσφέρει πλούσια ηλεκτρονική βιβλιογραφία για όλους τους κλάδους των Νεοελληνικών σπουδών και παρέχει δωρεάν, σε ψηφιακή μορφή, παλαιότερες ελληνικές βιβλιογραφίες, λεξικά, εγκυκλοπαίδειες, καταλόγους και διάφορα χρήσιμα εγχειρίδια, παλαιά αλλά και νεότερα, εφόσον οι συγγραφείς τους έχουν παραχωρήσει στην «Ανέμη» το δικαίωμα της ελεύθερης προβολής του έργου τους στο διαδίκτυο.
  • Η Ελληνική Ψηφιακή Βιβλιογραφία 15ος-20ος αιώνας θησαύρισε και προσφέρει σε ψηφιακή μορφή όλο το σπάνιο πλούτο των Κλειστών Συλλογών της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης, που ανήκει στην προαναφερθείσα περίοδο και δεν υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα. Η ίδια συλλογή εμπλουτίστηκε σημαντικά με επιλεγμένα βιβλία από την ιστορική Βιβλιοθήκη του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Αδριανουπόλεως. Επίσης, αξίζει να μνημονευτεί και η μικρότερη συμβολή άλλων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, όπως το Μουσείο Παπα-Μιχάλη Γεωργουλάκη (Ασώματος), οι προσωπικές βιβλιοθήκες του μητροπολίτου Κίτρους Κωνσταντινού Κοϊδάκη, του μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών Νικηφόρου Τζιφόπουλου και της οικογένειας Νικολάου Ανδρουλιδάκη.

Συνεργαζόμενη με μικρές και μεγάλες βιβλιοθήκες που παραχώρησαν τα βιβλία τους για να ψηφιοποιηθούν από την σύγχρονη ψηφιακή μονάδα της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης και δημιουργώντας υπερσυνδέσμους για όσα βιβλία της ίδιας περιόδου ψηφιοποιήθηκαν από άλλους φορείς, η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη «Ανέμη» συνεχίζει να υποστηρίζει το αρχικό της όραμα: να θησαυρίσει σε ψηφιακή μορφή τα βιβλία της Ελληνικής Βιβλιογραφίας και να τα προσφέρει ελεύθερα στο διαδίκτυο, συμβάλλοντας στη δημιουργία της Εθνικής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Σπανίων Ελληνικών Εντύπων.

  • Η ψηφιακή συλλογή Μάρκος Μουσούρος συγκροτείται από βιβλία και αρχειακό υλικό που αφορούν την ιστορία και τον πολιτισμό της Κρήτης. Το μεγαλύτερο τμήμα της συλλογής προέρχεται από τις βιβλιοθήκες και τα αρχεία επιφανών Κρητικών λογίων και λογοτεχνών, όπως ο Ερρίκος Μοάτσος, ο Παντελής Πρεβελάκης, ο Ιωάννης Καλιτσουνάκις. Diakrish
  • Ο Ανάχαρσης, μια ακόμα ψηφιακή συλλογή της Ανέμης, εμπλουτίζεται σταδιακά με τα σπάνια περιηγητικά έργα ελληνικού ενδιαφέροντος του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ, μέσω υπερσυνδέσμων, διευκολύνεται η μετάβαση σε επιλεγμένα περιηγητικά έργα που έχουν ψηφιοποιήσει άλλοι φορείς, όπως το Google, η Gallica, το Κέντρο Ψηφιοποίησης που Πανεπιστημίου του Göttingen κ.ά. 
  • Η ψηφιακή συλλογή Varia συγκροτείται από βιβλία που ζητήθηκαν για ψηφιοποίηση από τους αναγνώστες των Κλειστών Συλλογών και τους επισκέπτες της «Ανέμης» και δεν εντάσσονται σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες.
  • Η ψηφιακή συλλογή Ανταίος περιλαμβάνει τα βιβλία που επιλέχθηκαν να εμπλουτιστούν με πίνακες περιεχομένων και ευρετήρια.
  • Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στην ψηφιακή συλλογή του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Αδριανουπόλεως. Η συλλογή συγκροτείται από τα παλαιότερα βιβλία του ιστορικού συλλόγου, τα οποία σώζονται στη Βιβλιοθήκη του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Αδριανουπολιτών που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

Η Ανέμη διαθέτει σήμερα 14.000 ηλεκτρονικές βιβλιογραφικές εγγραφές, 10.300 ψηφιοποιημένα βιβλία, άρθρα και περιοδικά, που αντιστοιχούν σε ένα σύνολο 2.000.000 ψηφιοποιημένων σελίδων. Το υλικό αυτό εμπλουτίζεται καθημερινά, με την οικονομική υποστήριξη και των προγραμμάτων ΕΠΕΑΕΚ, ώστε η Ανέμη αποτελεί τη μεγαλύτερη, την εγκυρότερη και σίγουρα την πιο εξυπηρετική ηλεκτρονική πηγή πληροφοριών για τους Νεοελληνιστές παγκοσμίως.

 

11-03-2009
[+] Σεμινάρια για τη Χρήση της Βιβλιοθήκης & των Ηλεκτρονικών της Σελίδων - Ηράκλειο -Παράρτημα Κνωσού

Η Βιβλιοθήκη θα πραγματοποιήσει 5 σεμινάρια με θέμα :"Χρήση της Βιβλιοθήκης και των Ηλεκτρονικών σελίδων της" ως εξής:

 Τρίτη
 17/3/2009
 13:00-14:00
 Τετάρτη 18/3/2009 16:00-17:00
 Πέμπτη 26/3/2009 13:00-14:00
 Παρασκευή 27/3/2009 13:00-14:00
 Τετάρτη   1/4/2009 16:00-17:00


Δήλωση συμμετοχής στην είσοδο της Βιβλιοθήκης ή τηλεφωνικά στο 2810 393235 ή ηλεκτρονικά στη διεύθυνση vitsax@lib.uoc.gr

- Η παρακολούθηση του σεμιναρίου είναι υποχρεωτική για την απόκτηση κωδικού για το δανεισμό
- Για τη συμμετοχή στο σεμινάριο είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής, τουλάχιστον μία μέρα πριν την πραγματοποίηση του σεμιναρίου



06-03-2009
[+] Επείγουσα ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (HEAL-Link)

Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει αποδέκτες καταγγελιών για αυξημένο αριθμό περιπτώσεων αθέμιτης χρήσης του υλικού του HEAL-Link από εξουσιοδοτημένους χρήστες του.  Πρόκειται για πράξεις συστηματικής μεταφοράς (systematic downloading) μεγάλου αριθμού άρθρων περιοδικών,   ή ακόμη και ολόκληρου του περιεχομένου βάσεων, όπως αυτή του TLG (Thesaurus Linguae Graecae).

 

Οι εκδοτικοί οίκοι με τους οποίους έχει συμβάσεις  ο HEAL-Link έχουν το δικαίωμα και τη δυνατότητα να διακόψουν την πρόσβαση ενός ή και όλων των μελών του HEAL-Link σε περιπτώσεις όπως οι παραπάνω, γιατί οι πράξεις αυτές αποτελούν παράβαση ρητών όρων των συμβολαίων που έχει υπογράψει ο HEAL-Link.

 

Κατόπιν τούτου θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή όλων των μελών της Ακαδημαϊκής Κοινότητας στην ορθή χρήση του διαθέσιμου ηλεκτρονικού υλικού :

-  Δεν επιτρέπεται η χρήση λογισμικών όπως π.χ. web crawlers για συστηματική μεταφορά υλικού των εκδοτικών οίκων

-  Δεν επιτρέπεται η συστηματική μεταφορά μεγάλου αριθμού άρθρων, η μεταφορά ολόκληρου του περιεχομένου ενός τεύχους ή ενός τόμου περιοδικού, η μεταφορά ολόκληρου του περιεχομένου μίας βάσης δεδομένων

 

Είναι ορατός ο κίνδυνος,σε περίπτωση που παρατηρηθούν ξανά τέτοια κρούσματα, να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα με τους εκδότες και να διακινδυνεύσει η πρόσβαση όλων των ιδρυμάτων-μελών του HEAL-Link στις ηλεκτρονικές πηγές πληροφόρησης.

05-03-2009
[+] Σεμινάρια για τους προπτυχιακούς φοιτητές - Ηράκλειο, παράρτημα Ιατρικής

Η Βιβλιοθήκη Ιατρικής έχει προγραμματίσει για τους προπτυχιακούς φοιτητές της σεμινάρια με θέμα :
"Χρήση της Βιβλιοθήκης και των ηλεκτρονικών σελίδων της"
τα οποία θα πραγματοποιηθούν στο χώρο της Βιβλιοθήκης ως εξής :

Τετάρτη 11 Μαρτίου
11:00 - 12:00
12:00 - 13:00


Πέμπτη 12 Μαρτίου 
11:00 - 12:00
12:00 - 13:00


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στη Βιβλιοθήκη Ιατρικής στην κα Γιώτα Διαμάντη ή τηλεφωνικά στο 2810 394763

05-03-2009
[+] Σεμινάρια για τη βασική χρήση της Βιβλιοθήκης- Ηράκλειο, παράρτημα Ιατρικής

Η Βιβλιοθήκη Ιατρικής έχει προγραμματίσει για τους χρήστες της  σεμινάρια με θέμα :
"Χρήση της Βιβλιοθήκης και των ηλεκτρονικών σελίδων της"
τα οποία θα πραγματοποιηθούν στο χώρο της Βιβλιοθήκης ως εξής :

Τετάρτη 17 Μαρτίου
11:00 - 12:00
12:00 - 13:00


Πέμπτη 18 Μαρτίου 
11:00 - 12:00
12:00 - 13:00


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στη Βιβλιοθήκη Ιατρικής στην κα Γιώτα Διαμάντη ή τηλεφωνικά στο 2810 394763

12-02-2009
[+] Διημερίδα για τη μεταναστευτική πολιτική, Ρέθυμνο 16 - 17/12/2008

Διημερίδα για τη μεταναστευτική πολιτική

Ρέθυμνο, 16-17 Δεκεμβρίου2008   

Ένας από τους πολυτιμότερους θησαυρούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η πολυμορφία της. Ο διαπολιτισμικός διάλογος προσφέρει στους ευρωπαίους πολίτες την ευκαιρία να κατανοήσουν καλύτερα αυτό το πλεονέκτημα και να αποκομίσουν τα οφέλη του. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνεργασία με τις εθνικές αρχές και διάφορες οργανώσεις, ανακήρυξε το 2008 ως επίσημο έτος του Διαπολιτισμικού Διαλόγου ανάμεσα στα κράτη-μέλη, με ιδιαίτερη έμφαση στην «Κοινωνία της Γνώσης». Βασική πυξίδα της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας είναι η αναβάθμιση του ρόλου των νέων ανθρώπων και η ενσωμάτωσή τους στο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο, όπου οι ευρωπαίοι πολίτες καλούνται να διερευνήσουν την πολιτισμική κληρονομιά τους και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για τις διάφορες εθνικές παραδόσεις.

 Ανάμεσα στα θέματα-πυλώνες που καθοδηγούν τα κράτη-μέλη στην οικοδόμηση των στρατηγικών τους, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Διαπολιτισμικού Διαλόγου, είναι η μετανάστευση, οι μειονότητες, η θρησκεία, ο χώρος εργασίας, η πολυγλωσσία, η νεολαία κ.α. Με την ελπίδα ότι θα εδραιωθεί σταδιακά, εκ μέρους της ελληνικής κοινωνίας και πολιτείας, η ιδέα και η πρακτική του διαπολιτισμικού διαλόγου στο εθνικό σύστημα αξιών και θα ενισχυθεί το αίσθημα ανοχής και σεβασμού προς τους "άλλους", η Ελλάδα εστιάζει την προσοχή της σε δύο καθοριστικές παραμέτρους: στη σχέση της με άλλες χώρες και στην ύπαρξη ομάδων με διαφορετική εθνική, θρησκευτική και πολιτισμική ταυτότητα μέσα στα εθνικά όρια.  

Τα γεγονότα που έχουν σημειωθεί σε διάφορες ελληνικές  πόλεις (Πάτρα, Χανιά κ.α.) επιβεβαιώνουν ότι η ζωή όσων έρχονται στην Ελλάδα, για να ζητήσουν άσυλο, προδιαγράφεται δύσκολη, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι η χώρα μας αδυνατεί να συμβαδίσει με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και να χαράξει μια σταθερή και συγκροτημένη μεταναστευτική πολιτική.

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η 18η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα του μετανάστη, οδήγησαν στην πρωτοβουλία διοργάνωσης σχετικής διημερίδας, πρωτεργάτες της οποίας ήταν το EUROPE DIRECT Δυτικής Κρήτης (Χανιά) και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης (Ρέθυμνο). Ιδιαίτερα εποικοδομητική ήταν η συνεργασία τους με το KET Πανεπιστημίου Αιγαίου. Λίγο πριν εκπνεύσει το 2008 –το Ευρωπαϊκό Έτος Διαπολιτισμικού Διαλόγου- πραγματοποιήθηκε η συγκεκριμένη διημερίδα με τίτλο «Η μεταναστευτική πολιτική. Μετανάστες και πρόσφυγες. Η Ευρώπη των λαών και η Ευρώπη των συνόρων», στις 16 και 17 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του ξενοδοχείου JO-AN PALACE. Το θέμα της προσέγγισαν με ομιλίες και συζητήσεις, μεταξύ άλλων, διακεκριμένα μέλη της ευρύτερης πανεπιστημιακής κοινότητας ενώ την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους αξιόλογοι καθηγητές του Π.Κ.

Την πρώτη μέρα, μετά τους χαιρετισμούς που απηύθυναν η κυρία Ελένη Χατζηανδρέου-Διαμαντάκη, Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης του Π.Κ., και ο κύριος Ηρακλής Δρακάκης, εκπρόσωπος του Europe Direct Δυτικής Κρήτης, η σκυτάλη του λόγου δόθηκε στον κ. Μιχάλη Δαμανάκη, Καθηγητή Π.Κ., ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς σε θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής και ενσωμάτωσης. Ειδικότερα, παρουσίασε την εκπαίδευση των παιδιών των μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χρησιμοποιώντας ενδεικτικά παραδείγματα από διάφορες χώρες της και έδωσε σαφή εικόνα της πραγματικότητας που επικρατεί στον ελληνικό χώρο, αναφορικά με την αντιμετώπιση των μικρών μεταναστών στις διάφορες βαθμίδες εκπαίδευσης.

Ακολούθως, η κ. Ηρώ Νικολακοπούλου-Στεφάνου, καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του Ελληνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες, ανέλυσε το θέμα της μικτής μετανάστευσης και του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας παράλληλα τις συνήθεις ελληνικές τακτικές και διαδικασίες. Η εισήγησή της ήταν, επίσης, μεστή περιεχομένου και προκάλεσε ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και ουσιώδη διάλογο με το ακροατήριο.

Ο κ. Ρωσσέτος Φακιολάς, ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, προσπάθησε να σκιαγραφήσει τις οικονομικές, δημογραφικές και κοινωνικές επιπτώσεις  της εισροής των αλλογενών μεταναστών, καταλήγοντας, όμως, στην επισήμανση πως η τεκμηριωμένη αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της αφενός είναι δυσχερής, λόγω της ανομοιογένειας των μεταναστών και άλλων θεμάτων που προκύπτουν με την πάροδο του χρόνου, και αφετέρου δεν πρέπει να είναι μονοσήμαντη. Θίγοντας θέματα που δεν υπόκεινται σε στατιστική μέτρηση ή που μειώνουν το γόητρο της χώρας  μας, διατύπωσε ερωτήματα που αφορούν τις δυνατότητες της Ελλάδας να δημιουργήσει κατάλληλες υποδομές και συνθήκες ομαλής ενσωμάτωσης των μεταναστών, με παράλληλη παραχώρηση δικαιωμάτων, χωρίς την πιθανότητα σοβαρών αντιπαλοτήτων με τους ντόπιους.

Την πρωινή συνεδρία της δεύτερης μέρας, άνοιξε η εισήγηση του κ. Μιχάλη Ψημίτη, επίκουρου καθηγητή Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ο ομιλητής παρουσίασε την επίσημη μεταναστευτική πολιτική ως πεδίο εθνικά ή περιφερειακά προσδιορισμένων ιεραρχήσεων, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε θέματα που άπτονται της καθημερινής μεταχείρισης των μεταναστών ως τρόπου διαχείρισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Οι πρόσφατες εμπειρίες της Δυτικής Ευρώπης δείχνουν, όπως τόνισε, μια γενικότερη πολιτική επιλογή με την προσπάθεια, αφενός, μιας πιο συστηματικής αφομοίωσης των ήδη υπαρχόντων μεταναστών και, αφετέρου, το ‘κλείσιμο’ της στρόφιγγας της μετανάστευσης και την αποδυνάμωση των στοιχείων πολυπολιτισμικής ένταξης του παρελθόντος. Η Ελλάδα καλείται, στο όνομα του εκσυγχρονισμού, να υιοθετήσει παρόμοια μέτρα.

Σημαντική, επίσης, ήταν η παρουσίαση του νομικού πλαισίου της μεταναστευτικής πολιτικής της Ελλάδας και των στατιστικών στοιχείων αλλοδαπών στο Νομό Ρεθύμνης που έγινε από τον  κ. Μιχάλη Νεονάκη, Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Νομού Ρεθύμνης της Περιφέρειας Κρήτης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραπάνω εισήγηση προκάλεσε το ενδιαφέρον και έδωσε το έναυσμα για αρκετές επισημάνσεις και σχόλια των παρευρισκόμενων.

Η τελευταία εισήγηση έγινε από την κ. Λιλιάνα Σαλιάι, μέλος του φόρουμ μεταναστών Κρήτης-Τμήμα Ρεθύμνου, η οποία με γλαφυρό ύφος και έντονα βιωματικό τρόπο εξέθεσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες στη διαδικασία νομιμοποίησης ή ανανέωσης της άδειας παραμονής. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η νομοθεσία του 2005 για τη νομιμοποίηση των μεταναστών ή την ανανέωση της άδειας παραμονής τους, πιο πολύ δημιούργησε παρά έλυσε προβλήματα. Για παράδειγμα, ενώ απαιτεί την εκμάθηση της γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού της Ελλάδας,  το κράτος δε δημιουργεί τις απαραίτητες υποδομές για να γίνει αυτό. Τόνισε, επίσης, ότι όλοι  οι μετανάστες  ζουν διαρκώς σε μια κατάσταση ανασφάλειας και ομηρίας και ότι η ελληνική κοινή γνώμη δεν ενημερώνεται, κατά το δοκούν, γι’ αυτά τα τεράστια προβλήματα. Εξέφρασε την άποψη ότι η ελληνική πολιτεία ακολουθεί καθαρά εισπρακτική πολιτική και συχνά, προσπαθεί να επιλύσει κοινωνικά προβλήματα ρίχνοντας το βάρος στις πλάτες των μεταναστών.

Με αυτήν την «κατάθεση ψυχής» ολοκληρώθηκε ο κύκλος των εισηγήσεων στο πλαίσιο της συγκεκριμένης διημερίδας, ενώ ακολούθησε γόνιμος διάλογος και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των παρευρισκόμενων, ρίχνοντας ομαλά την αυλαία αυτής της πρωτοβουλίας.

Εν κατακλείδι, πρέπει να τονιστεί ότι η μετανάστευση, κοινωνικό θέμα μείζονος σημασίας, φαίνεται να έχει πολυσχιδή χαρακτήρα και χρήζει, αναμφισβήτητα, της δέουσας σοβαρότητας. Απαιτεί ευαισθητοποίηση, διαρκή ενημέρωση και επαγρύπνηση τόσο από πλευράς οργανωμένης πολιτείας όσο και από πλευράς πολιτών.

Οι οργανωτές της διημερίδας, ευχαριστούν θερμά τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γυναικών Παλαιών Ρουμάτων του Δήμου Βουκολιών -που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της κοινοτικής πρωτοβουλίας EQUAL- για τα παραδοσιακά εδέσματα και τις λιχουδιές που προσέφεραν στους συμμετέχοντες εισηγητές και ακροατές και τις δύο μέρες της εκδήλωσης.

Σημειώνεται ότι συνοπτικά κείμενα ορισμένων εισηγήσεων διατίθενται στο αρχείο του Κέντρου Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης της Βιβλιοθήκης του Π.Κ.  

                                                                       

Επιμέλεια κειμένου : Ειρήνη Δ. Θυμιατζή

Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης-Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κρήτης

 

19-12-2008
[+] Ωράριο Βιβλιοθήκης την περίοδο των εορτών - Ηράκλειο

Κατά την περίοδο των εορτών 

τα παραρτήματα της Βιβλιοθήκης στο Ηράκλειο θα είναι ανοιχτά:

22, 23, 29 και 30 Δεκεμβρίου 2008 → 08:00 - 14:30

5 Ιανουαρίου 2009 → 08:00 - 14:30

Όλα τα παραρτήματα της Βιβλιοθήκης θα είναι κλειστά:

Tετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2008

Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2008

Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2009

Εμφανίζονται:   209-216  από   263 [Αρχή] [Προηγούμενη] [Επόμενη] [Τέλος] Σελίδα: [24][25][26][27][28][29][30]