Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κρήτης
εκτυπώσιμη μορφή
desc   
Αναζήτηση  
Αρχική Σελίδα :: Ανακοινώσεις
Τρέχουσες
Αρχείο


RSS feed για τις ανακοινώσειςrss feed
Εμφανίζονται:   25-32  από   561 [Αρχή] [Προηγούμενη] [Επόμενη] [Τέλος] Σελίδα: [1][2][3][4][5][6][7]
21-11-2023
[+] Έκθεση φωτογραφικού υλικού και έργων της Άλκης Ζέη

Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μελέτης της Γλώσσας & της Λογοτεχνίας στην Εκπαίδευση, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, διοργανώνει έκθεση με τίτλο «Άλκη Ζέη: Στους δρόμους της Ιστορίας και της Μνήμης».

Επιμέλεια έκθεσης: Βασιλική Βασιλούδη (Π.Τ.Δ.Ε.)
Σχεδιασμός έκθεσης: Νίκη Πετράκη (Βιβλιοθήκη)

Χώρος έκθεσης: Αίθουσα Παντελή Πρεβελάκη, Κεντρική Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κρήτης, Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου (Γάλλου)

Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023, ώρα 15:00

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή: 9:00 – 20:00
                                                  Σάββατο: 9:00 – 15:00

Διάρκεια: 23 Νοεμβρίου 2023 – 20 Απριλίου 2024

15-11-2023    (Μη τρέχουσα)
[+] Σεμινάριο IOP για δημοσιεύσεις σε καθεστώς Ανοικτής Πρόσβασης - ΣΕΑΒ

Ενημερώνουμε τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΠΚ ότι στο πλαίσιο των συμφωνιών ανοικτής πρόσβασης που έχει υπογράψει ο ΣΕΑΒ με διεθνείς επιστημονικούς εκδότες θα διεξαχθεί στις 21 Νοεμβρίου 2023 σχετικό σεμινάριο από τον εκδοτικό οίκο "Institute of Physics":

• Open access for Greece with IOP Publishing, 21 Νοεμβρίου 2023, 11.00 ώρα Ελλάδος

Το σεμινάριο θα καλύψει την τρέχουσα συμφωνία του ΣΕΑΒ με τον εκδότη IOP και, κυρίως, τη δημοσίευση σε καθεστώς ανοικτής πρόσβασης στο πλαίσιο της συμφωνίας. Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν:

  • Η διαδικασία δημοσίευσης και η συλλογή περιοδικών που διαθέτει ο IOP Publishing
  • Η συμφωνία Ανοικτής Πρόσβασης του ΣΕΑΒ
  • Τα οφέλη της δημοσίευσης σε καθεστώς Ανοικτής Πρόσβασης
  • Πώς μπορείτε να καλυφθείτε από τη συμφωνία Ανοικτής Πρόσβασης του ΣΕΑΒ

Το σεμινάριο είναι δωρεάν αλλά είναι απαραίτητη η εγγραφή: https://register.gotowebinar.com/register/8336611945465254997?source=HEAL-Link

Υπενθυμίζουμε ότι η τρέχουσα συμφωνία του ΣΕΑΒ προβλέπει την πλήρη απαλλαγή από το κόστος δημοσίευσης στα Χρυσά & Υβριδικά περιοδικά του IOP.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το Παράρτημα Επιστημονικής Επικοινώνησης ΣΕΑΒ: scholarly@heal-link.gr,  τηλ.: 2610 96 96 25 και το Γραφείο Ηλεκτρονικών Πηγών ΣΕΑΒ: support@heal-link.gr, τηλ.: 2310 99 79 26.

01-11-2023
[+] Συμφωνία ΣΕΑΒ για πρόσβαση στην Cambridge Structural Database (CSD)

Ενημερώνουμε τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Π.Κ. για την υπογραφή μονοετούς συμφωνίας μεταξύ του ΣΕΑΒ και της Cambridge Structural Database (δείτε εδώ την περιγραφή της βάσης σε ελληνικά και αγγλικά).

Ο έλεγχος πρόσβασης γίνεται μέσω IP διευθύνσεων.
Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα εγκατάστασης της βάσης τοπικά μέσω ξεχωριστού software σε περιβάλλον windows για περιορισμένο αριθμό αδειών.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο zsimaiof@heal-link.gr.

Cambridge Structural Database: Oλοκληρωμένο Αποθετήριο Επικυρωμένων και Επιμελημένων Οργανικών και Μεταλλο-οργανικών Κρυσταλλικών Δομών Μικρών Μορίων


Έχοντας ιδρυθεί το 1965 και με ιστορικές δομές που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1920, η Cambridge Structural Database (CSD) περιέχει πάνω από 1,1 εκατομμύρια ακριβείς τρισδιάστατες δομές με δεδομένα από αναλύσεις περίθλασης ακτίνων Χ και νετρονίων και πρόσθετη επιμέλεια από το CCDC. Η βάση δεδομένων χρησιμοποιείται από ερευνητές από τις φαρμακευτικές, αγροχημικές καθώς και τις χημικές βιομηχανίες, προκειμένου να προβλεφθούν και να καθοδηγηθούν μελλοντικές ανακαλύψεις.
Πλήρως ιχνηλατίσιμη και προσβάσιμη, η CSD είναι ένα απαραίτητο αξιόπιστο επιστημονικό εργαλείο, που παρέχει πληροφορίες για μεγάλα δεδομένα, χρησιμοποιώντας ισχυρούς αλγόριθμους για μοριακή ανάλυση. Είναι αποθετήριο δεδομένων με πιστοποίηση CoreTrustSeal.

Οι οργανικές κρυσταλλικές δομές περιλαμβάνουν:
• Φάρμακα και φαρμακευτικά προϊόντα
• Αγροχημικά
• Χρωστικές
• Εκρηκτικά
• Πρωτεϊνικούς συνδέτες.
Οι μεταλλο-οργανικές κρυσταλλικές δομές περιλαμβάνουν:
• Μεταλλικά Οργανικά Πλαίσια (MOFs)
• Μοντέλα για νέους καταλύτες
• Πορώδεις σκελετούς αποθήκευσης αερίου
• Βασικούς χημικούς δεσμούς.

Χαρακτηριστικά
Αξιόπιστη παρουσίαση της χημικής δομής
Πλήρως ιχνηλατίσιμη και αξιόπιστη, τα πειραματικά δεδομένα υπόκεινται σε επιπλέον επιμέλεια, ώστε να περιλαμβάνουν δεδομένα από πρόσθετες πηγές - για παράδειγμα κοινά ονόματα, βιοδραστικότητα, φυσική προέλευση, διασταύρωση με άλλα εναντιομερή μόρια ή ρακεμικά μείγματα ή πολύμορφα. Αυτά τα πρόσθετα δεδομένα επιτρέπουν την εύκολη ομαδοποίηση, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την ιχνηλασιμότητα και την αξία του ως πυλώνα γνώσης. Οι δομές με αταξία ατόμων παρουσιάζονται με ακρίβεια, χάρη στην επιμέλεια του CCDC.
Πλήρως εμπειρική
Τα δεδομένα της πραγματικής ζωής δίνουν αξιόπιστες πληροφορίες και επιστημονικότατα στη διδασκαλία.
Σημαντικότερη από το άθροισμα των επιμέρους στοιχείων της
Τα δεδομένα από μια συλλογή 1,1 εκατομμυρίου δομών μπορούν να συγκριθούν, αναλυθούν και ομαδοποιηθούν για να αναδειχθούν ομοιότητες, τάσεις και κατευθυντήριες οδηγίες για περαιτέρω ανάλυση και πειραματισμό. Είναι σχεδόν απεριόριστα πιο αξιόλογα από τις μεμονωμένες δομές που βρίσκονται απομονωμένες.
Διαλειτουργικότητα και επαναληψιμότητα
Όλες οι δομές που κατατίθενται ηλεκτρονικά διαθέτουν δικό τους DOI που βοηθά στην εφαρμογή των αρχών FAIR για διαλειτουργικότητα και επαναληψιμότητα των δεδομένων.
Αναζήτηση και εξαγωγή γνώσεων
Το λογισμικό επιτρέπει να εργαστείτε με τα δεδομένα της CSD για την εξαγωγή νέων γνώσεων. Αυτό περιλαμβάνει δημόσια και ιδιόκτητα, πειραματικά και προβλεπόμενα δεδομένα.
Στοχεύστε αναζητήσεις σε δομές ενδιαφέροντος
Εκ των προτέρων υπολογισμένα υποσύνολα της CSD για εξειδικευμένους τομείς της χημείας που επιτρέπουν στους ερευνητές να στοχεύουν αναζητήσεις σε δομές ενδιαφέροντος.

30-10-2023
[+] Ενημερώσεις Κεντρικής Βιβλιοθήκης (Ρέθυμνο)

Η Βιβλιοθήκη καλεί τους/τις φοιτητές/ριες που δεν έχουν παρακολουθήσει ενημέρωση -υποχρεωτική για την ενεργοποίηση του δικαιώματος δανεισμού- να προσέλθουν σε μία από τις παρακάτω ημερομηνίες:

 1, 2, 13, 21, 29 Νοεμβρίου
7, 15 Δεκεμβρίου

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Βιβλιοθήκης
ώρα 12:00 - 13:45

  • Παρακαλούμε να προσέρχεστε 15 λεπτά νωρίτερα, για την εγγραφή σας (μετά την έναρξη των ενημερώσεων δε θα γίνεστε δεκτοί)

 

Υπενθυμίζουμε ότι για τους ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥΣ και ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟΥΣ φοιτητές θα πραγματοποιηθεί και απογευματινή διαδικτυακή ενημέρωση, με έμφαση στις ηλεκτρονικές πηγές πληροφόρησης, στις 3 Νοεμβρίου (βλ. σχετική ανακοίνωση).

25-10-2023    (Μη τρέχουσα)
[+] Δοκιμαστική πρόσβαση στη βάση Statista

Δείτε τα συνημμένα αρχεία που βρίσκονται στις παρακάτω υπερ-συνδέσεις :

http://news.uoc.gr/news/2023/25-10/Get_to_know_Statista.pdf

 http://news.uoc.gr/news/2023/25-10/230717_Infosheet_Academia-Overview_EN.pdf

 http://news.uoc.gr/news/2023/25-10/2023_Sta_Info_CompanyInsights_UseCase_Research.pdf

 http://news.uoc.gr/news/2023/25-10/20221205_Sta_Info_ConsumerInsights_EN.pdf

 http://news.uoc.gr/news/2023/25-10/20221219_Sta_Info_Market-Insights_Overview_EN_Lay01.pdf

 
Ενημερώνουμε τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Π.Κ. για την έναρξη δοκιμαστικής πρόσβασης στη βάση Statista, η οποία θα διαρκέσει μέχρι 13-12-2023. Ακολουθεί μία περιγραφή της βάσης καθώς και οι τρόποι πρόσβασης.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Statista Campus License
Η Statista είναι μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες στατιστικών και δεδομένων αγοράς στον κόσμο, δημοφιλής επειδή ταιριάζει καλά στον σημερινό τρόπο εργασίας. Λειτουργεί ως μια μηχανή αναζήτησης που φτάνει μόνο σε έγκυρες πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές, της οποίας την κλίμακα και την εμφάνιση μπορείτε να προσαρμόσετε σε πολλές περιπτώσεις και να εφαρμόσετε στη ροή εργασίας σας με μερικά κλικ. Όλο το περιεχόμενο εμφανίζεται με περιεκτικό τρόπο και η πλατφόρμα επιτρέπει μια διαισθητική πλοήγηση για να επικεντρωθείτε στην έρευνά σας. Η Statista επιτρέπει την πρόσβαση σε περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια στατιστικά στοιχεία, reports, forecasts & surveys, topic pages και infographics και τη δική μας έρευνα για 80.000 θέματα από περισσότερες από 22.500 πηγές
Κατά την διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου όλα τα μέλη έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε :

  • Statistics
  • Reports
  • Forecasts & Surveys
  • Topic Pages
  • Market Insights
  • Company Insights
  • Consumer insights
  • Company Insights & Consumer insights είναι add-on modules τα οποία μπορούν να συμπεριληφθούν στο Campus License.

Αντίστοιχο ενημερωτικό υλικό για το κάθε module μπορείτε να βρείτε στα συνημμένα.
Επιπρόσθετα, παρακάτω θα βρείτε δύο tutorials σχετικά με την Statista (Statista’s YouTube channel) :
Data Sources and citation for Academia
Get started with Statista

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Access on Campus (IP based)
Tα μέλη των ιδρυμάτων μπαίνουν απλά στο www.statista.com ενώ είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο του πανεπιστημίου
[δεν χρειάζεται να δημιουργήσουν προσωπικό λογαριασμό (free basic account) ή να συνδεθούν σε αυτόν σε περίπτωση που έχουν δημιουργήσει στο παρελθόν].
Όταν εισέλθετε στην πλατφόρμα της Statista θα πρέπει να βλέπετε το ακόλουθο μήνυμα καλοσωρίσματος δίπλα από το λογότυπο της Statista: Welcome to Statista , “University  of Crete”! Free 60-day trial. Free access until 13.12.23, αυτό σηματοδοτεί πως έχετε συνδεθεί στο trial επιτυχώς.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με το Γραφείο των Ηλεκτρονικών Πηγών του ΣΕΑΒ, 2310998210, support@heal-link.gr.

23-10-2023
[+] Σεμινάρια Αναζήτησης Βιβλιογραφίας για Μεταπτυχιακούς - Ηράκλειο

Για  φοιτητές/τριες που συμμετέχουν στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα της Ιατρικής Σχολής, Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο προσφέρει σεμινάρια αναζήτησης βιβλιογραφίας.

 

Πρόγραμμα Σεμιναρίων:

         Δευτέρα  23/10   13:00 - 15:00    πρόγραμμα : ΕΕΘΠΕΝ 

         Δευτέρα  06/11   13:00 - 15:00    πρόγραμμα : ΔΥΠΦΥΥΥ

         Δευτέρα  20/11   13:00 - 15:00    πρόγραμμα: Ιατροδικαστική (Forensic Medicine) (αγγλικά)

         Τρίτη   21/11   13:00 - 15:00        πρόγραμμα: ΜΒΝΑ (MBHD)  (αγγλικά)

         Δευτέρα  04/12   13:00 - 15:00    πρόγραμμα: Νευροεπιστήμες ( Neuroscience)  (αγγλικά)

 

 

                            

21-10-2023    (Μη τρέχουσα)
[+] Σεμινάριο βιβλιοθήκης για φοιτητές/τριες erasmus και φοιτητές/τριες του Διεθνούς Προγράμματος Ιατρικής (Αγγλικά) - Βιβλιοθήκη Ηρακλείου

The Library of the University of Crete welcomes you and invites you to attend the training seminar:

                                   "Use of the Library and its Electronic Services"


                                             Wednesday 25th of October at 13:15 

18-10-2023    (Μη τρέχουσα)
[+] Σεμινάριο χρήσης του εθνικού αποθετηρίου ερευνητικών δεδομένων HARDMIN του ΣΕΑΒ

Ενημερώνουμε τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Π.Κ. ότι, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ανοικτής Πρόσβασης, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών διοργανώνει διαδικτυακό ενημερωτικό σεμινάριο την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023 στις 11:00 π.μ. για τη χρήση του εθνικού αποθετηρίου ερευνητικών δεδομένων HARDMIN και για την εκπόνηση πλάνων διαχείρισης δεδομένων.

Το σεμινάριο απευθύνεται πρωτίστως στους/ις ερευνητές/ριες των Aκαδημαϊκών Iδρυμάτων, είναι όμως ανοικτό και σε άλλες κατηγορίες ενδιαφερομένων, όπως το βιβλιοθηκονομικό προσωπικό των Ιδρυμάτων. Θα παρουσιαστούν, μέσω παραδειγμάτων, οι υπηρεσίες που προσφέρει το HARDMIN, όπως:

- η απόθεση, η συντήρηση και αποθήκευση ερευνητικών δεδομένων που έχουν παραχθεί κατά την διάρκεια του ερευνητικού έργου σας.

- οι ανοικτές άδειες χρήσης και η διάθεση των ερευνητικών δεδομένων προς άλλους ερευνητές.

Το σεμινάριο θα γίνει μέσω Zoom και για τη συμμετοχή σας απαιτείται εγγραφή μέσω της φόρμας.

Τι προσφέρει το HARDMIN

Σκοπός της λειτουργίας του εθνικού αποθετηρίου ερευνητικών δεδομένων HARDMIN (Hellenic Academic Research Data Management Initiative) είναι η συγκέντρωση του συνόλου των ερευνητικών δεδομένων που δημιουργούνται από τα μέλη των Ακαδημαϊκών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων της χώρας. Το αποθετήριο έρχεται να καλύψει την καίρια ανάγκη ασφαλούς φύλαξης και δημοσίευσης ερευνητικών δεδομένων της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας για την αύξηση της διαφάνειας στην έρευνα, τη δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης δεδομένων από τους ανά τον κόσμο ενδιαφερόμενους ερευνητές, την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του ερευνητικού πεδίου στη χώρα μας και την υιοθέτηση ανταγωνιστικών πρακτικών στον στίβο των ερευνητικών προτάσεων και της επιστημονικής επικοινώνησης.

Πώς μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος το HARDMIN

Στο αποθετήριο μπορούν να συνδεθούν όλοι οι ερευνητές των ελληνικών Πανεπιστημίων με τα ιδρυματικά διαπιστευτήριά τους και να αναρτήσουν με ευκολία τα ερευνητικά τους δεδομένα. Ειδικές ομάδες συντακτών, είτε εντός μιας ακαδημαϊκής μονάδας (π.χ. υπεύθυνος εργαστηρίου), είτε σε ιδρυματικό επίπεδο (π.χ. προσωπικό Βιβλιοθήκης), μπορούν να καταστήσουν δημόσια τα δεδομένα σας, τα οποία θα διαθέτουν μόνιμα αναγνωριστικά, δυνατότητες διασύνδεσης με το μοναδικό σας αναγνωριστικό ORCiD και σύζευξης με το δημοσιευμένο σας έργο, π.χ. με ένα άρθρο επιστημονικού περιοδικού. Για ειδικές περιπτώσεις, η πρόσβαση μπορεί να είναι ελεγχόμενη και να παρέχεται κατόπιν αιτήματος.

Περισσότερες πληροφορίες

Το HARDMIN αποτελεί, μαζί με το HELIX, την εθνική ψηφιακή επιστημονική υποδομή (e-Infrastructure) λογισμικού για την παροχή υπηρεσιών καταλόγου και αποθετηρίου επιστημονικών δεδομένων, μέρος του πλέγματος υποδομών για την Ανοικτή Επιστήμη. Έχει δυνατότητα σύνδεσης με τα υφιστάμενα αποθετήρια και άντλησης αντίστοιχων δεδομένων από ήδη υπάρχουσες συλλογές. Είναι προσβάσιμο στη διεύθυνση https://hardmin.heal-link.gr.

Εμφανίζονται:   25-32  από   561 [Αρχή] [Προηγούμενη] [Επόμενη] [Τέλος] Σελίδα: [1][2][3][4][5][6][7]