Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κρήτης
Αναζήτηση  
Αρχική Σελίδα :: Υπηρεσίες Xρηστών :: Κλειστές Συλλογές (Σπάνια & Πολύτιμα) :: Κλειστές συλλογές :: Αγορές & δωρεές :: Βιβλιοθήκη Παντελή Πρεβελάκη
Κλειστές συλλογές
Βιβλιοθήκη Παντελή Πρεβελάκη

H βιβλιοθήκη και το αρχείο του Ρεθύμνιου στην καταγωγή λογοτέχνη και καθηγητή της Ιστορίας της Τέχνης στη Σχολή Καλών Τεχνών Παντελή Πρεβελάκη, παραχωρήθηκαν από τον αδελφό του ιστορικό Λευτέρη Πρεβελάκη και την ευρύτερη οικογένεια στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η επίσημη τελετή παράδοσης που έγινε στις 23 Μαΐου 1993, πλαισιώθηκε από τις ομιλίες των καθηγητών Νίκου Χατζηνικολάου, Αλέξη Πολίτη και Χρήστου Λούκου.

Ο κύριος όγκος των 8.500 τόμων που απαρτίζουν τη Βιβλιοθήκη του συγγραφέα του Χρονικού μιας Πολιτείας αφορούν κυρίως στην ελληνική αλλά και ξένη λογοτεχνία, ενώ μικρότερος σε αναλογία είναι ο αριθμός των βιβλίων που αναφέρονται στην Ιστορία Τέχνης, υποδεικνύοντάς μας πως ο Πρεβελάκης για την επαγγελματική του ενημέρωση χρησιμοποιούσε τη Βιβλιοθήκη της Σχολής Καλών Τεχνών.

Χρονολογικά τα ελληνικά βιβλία του Παντελή Πρεβελάκη είναι σχεδόν αποκλειστικά βιβλία του 20ου αιώνα, βιβλία της εποχής μέσα στην οποία ο ίδιος έζησε και δημιούργησε. Χαρτόδετα ως επί το πλείστον τα περισσότερα, με μόνες σχεδόν εξαιρέσεις κάποια βιβλιοδετημένα αντίτυπα των έργων του ίδιου του συγγραφέα καθώς και του Καζαντζάκη, τα αντίτυπα της Βιβλιοθήκης Πρεβελάκη είναι σημαντικά επειδή :
  • Αποτελούν τις αναγνωστικές επιλογές από το 1924 μέχρι και το 1986 ενός σημαντικού έλληνα λογοτέχνη, ο οποίος, αν και ηλικιακά συμβάδιζε με τους λογοτέχνες της γενιάς του 30, επέλεξε να συμπορευτεί λογοτεχνικά κυρίως με το Νίκο Καζαντζάκη και να μετεξελίξει στο έργο του στοιχεία που εκείνος είχε καλλιεργήσει.
  • Απαρτίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από πρώτες εκδόσεις ελληνικών λογοτεχνικών έργων. Εδώ κατατίθεται το σύνολο της εργογραφίας του Παντελή Πρεβελάκη, από την οποία πολλές εκδόσεις κοσμούνται με πολύτιμα δείγματα της τυπογραφικής μαεστρίας του χαράκτη και καθηγητή στην Σχολή Καλών Τεχνών Γιάννη Κεφαλληνού, καθώς και πρώτες εκδόσεις άλλων λογοτεχνών με τους οποίους ο Πρεβελάκης είτε συνδεόταν προσωπικά είτε παρακολουθούσε τη λογοτεχνική τους πορεία.
  • Είναι εμπλουτισμένα με πολύτιμες αφιερώσεις που προβάλλουν ανάγλυφα τις λογοτεχνικές σχέσεις που σύναψε ο Π. Πρεβελάκης αποκαλύπτοντάς μας συχνά και το βαθμό οικειότητας της όλης επικοινωνίας.